Дисфагия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Дисфагия
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Дисфагията не е заболяване, а симптом, който в буквален превод означава трудно преглъщане – от гръцки език “Dis” /нарушение, затрудненост/ и phagos /да яде/. Чувството при дисфагия е сякаш една хапка е заседнала и не може да се преглътне. Дисфагията може да бъде симптом за редица заболявания на стомашно-чревния тракт, както и при мускулни и нервни нарушения.

Дисфагията най-често се среща при следните състояния и заболявания – ахалазия, гастроезофагеален рефлукс, мозъчни тумори или травми, инсулт, злокачествени и доброкачествени тумори на хранопровода, попаднало чуждо тяло в хранопровода, болест на Паркинсон, полиомиелит, миастения гравис. Дисфагията при тези заболявания е значително по-изразена, но тя се проявява и като симптом при редица други болести.

Като причина за дисфагия трябва да се обърне и специално внимание на състоянието глобус хистерикус. При това състояние болните се оплакват от усещане за заседнала буца в гърлото и не могат да я преглътнат, като реално в гърлото им няма нищо.

Наред със стомашно-чревни заболявания, дисфагията може да се прояви и при наличие на неврологични смущения – например инсулт.

Видове дисфагия

Трудно преглъщане

Различават се две форми на дисфагията – езофагеална и орофарингеална. При първият вид е затруднено преминаването на хапката през хранопровода към стомаха, докато при орофангеалната форма е затруднено придвижването на храната от устата към фаринкса и хранопровода.

Най-честите причини за езофагеална дисфагия са структури на хранопровода, склеродермия, амилоидоза, злокачествени и доброкачествени новообразувания на хранопровода, медиастинален тумор, дифузен спазъм на хранопровода.

Сред най-честите причини за орофарингеална дисфагия са наличието на мозъчен тумор, инсулт, мозъчни травми, болест на Паркинсон, булбарна парализа, дерматомиозит, полиомиелит, множествена склероза.

Симптоми при дисфагия

Лицата с дисфагия се оплакват от затруднено преглъщане, кашлица или давене при преглъщане, киселини в стомаха, дрезгавост на гласа. Характерни са болките при преглъщане, както и усещането, че храната е останала в гърлото или гърдите.

Наблюдават се невъзможност за контрол над слюнката, оригване и необяснима загуба на тегло, при положение, че е налице напълно нормален апетит. Дисфагията значително затруднява храненето, а постоянното усещане за заседнала в гърлото частица причинява сериозен дискомфорт.

Стомашни киселини

Диагностициране на дисфагия

При лицата с дисфагия трябва да се уточни кога е била първата проява на всички симптоми, колко дълго са продължили и дали са се появили след прием на храна, напитки или и при двете. Обръща се внимание дали пациентът е загубил тегло, откакто страда от дисфагия.

В хода на диагностичния процес и изясняването на точната причина, довела до дисфагия, трябва да се направи и рентгеново-контрастно изследване на храносмилателната система с бариева каша, КАТ на мозъка и други.

Лечение на дисфагия

Лечението на дисфагията е насочено преди всичко към причинителя на състоянието. Терапията най-общо се изразява в две форми – преминаването на диета и оперативно лечение. Основното лечение на дисфагията се провежда с гастроентеролог, но в някои случаи се налага участието на различни специалисти – кинезитерапевти или други тясно специализирани лекари.

Необходимо е да се обърне специално внимание на този хранителен проблем, защото неправилната координация на мускулите или неправилно функциониране на определен механизъм, водят след себе си езиково-говорни аномалии и нарушени поведенчески реакции. Дисфагията не бива да се пренебрегва, а трябва да й се обърне специално внимание.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати