ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как влияе сладкото на кръвното и кръвната захар?

Как влияе сладкото на кръвното и кръвната захар?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k512
Захар
Електронен термометър за деца
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Жалко е, когато се замислим, че нещо толкова вкусно и приятно, като сладкото, вреди толкова много. Но е така.

Захарта, съдържаща се в сладките изкушения, неминуемо засяга фактори, отговарящи на доброто състояние на човешкия организъм, като кръвното и кръвната захар.

Отказване на сладкото

Относно влиянието на захарта върху кръвното, в последните години в САЩ бяха проведени множество изследвани. Оказва се, че намаленият прием не само на захар, но и на сол, може да ограничи риска от високото кръвно налягане.

Резултатите показват, че с приема на всяко следващ сладко, било то шоколад, бисквита или др., систоличното кръвно налягане се увеличава със средно 1.6 милиметра живачен стълб, а диастоличното кръвно налягане - с 0.8 милиметра живачен стълб. Различията са доста значими, дори като се вземат под предвид и факторите тегло и ръст на пациента.

Сладки неща

Хората с по-високо кръвно налягане са с два пъти по-голям риск от инфаркт и инсулт в сравнение с онези, чието ниво е в нормата. От това излиза, че когато се консумират сладни, човек сам предизвиква това повишаване и е два пъти по застрашен. Тази връзка е особено силна у хора, които поглъщат големи количества захар.

Захарта оказва влияние и върху кръвната захар. Именно тя е причината за рязкото спадане на глюкозата в кръвта. Нестабилните нива на кръвна захар най-често водят до промени в настроението, умора, главоболие и най-вече непреодолима нужда от още захар.

Шоколади

Това желание с времето се превръща във вид пристрастяване. Зависимостта е като всички други – когато поемете ново количество захар, това ви кара временно да се почувствате добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад.

В същото време хора, които съзнателно избягват консумацията на захарни изделия твърдят, че не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

Освен тези пагубни влияния, захарта притежава и още много такива. Тя увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това влияе негативно на имунната система.

Захарта ускорява остаряването, тъй като именно заради нея кожата увисва. Уврежда зъбите - може да причини заболяване на венците, а те – заболяване на сърцето. Понякога захарта дори влияе на поведението и познавателните способности у децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest