Рак на кожата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552813
Рак на кожата
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Човешката кожа се състои от дерма, епидермис и подкожна мастна тъкан. Епидермисът най-общо има два слоя – външен, който е изграден от плоски клетки и вътрешен, съдържащ базални клетки, примесени със специфични клетки, наречени меланоцити. Меланоцитите произвеждат меланин – пигмента, който определя цвета на кожата.

Когато кожата е изложена на слънце се образува повече меланин и тя потъмнява – получава се тен. На определени места меланоцитите се скупчват, образувайки бенки. В рамките на епидермиса клетките се развиват и нарастват в определен ред.

Образуваните нови клетки в базалния слой избутват старите към външния слой. По своя път те постепенно губят жизнените си функции, а когато достигнат повърхността умират и се лющят.

ДНК е специалната молекула, в която е закодирана цялата генетична информация за клетките в човешкото тяло. Тя може да бъде увредена от различни агенти. Когато организмът не е в състояние да поправи увредата се развива рак. Ракът на кожата обикновено започва от най-външният слой на кожата – епидермиса. Поради тази причина повечето случаи на рак на кожата се установяват рано.

Смята се, че рак на кожата е най-честия рак. Според някои проучвания между 40-50% от американците около 65-годишна възраст са развили рак на кожата поне веднъж.

Видове рак на кожата

Излагане на слънце

Съществуват три основни вида рак на кожата, като всеки се наименува в зависимост от вида клетки, в които започва. Това са базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. Първите два вида са най-често срещани и най-малко опасни. Те се отнасят към така познатия „немеланомен рак“. Меланомът от своя страна е най-агресивния и опасен рак на кожата. Характеризира се с бързо развитие и метастазиране в други части на тялото.

Причини за рак на кожата

Главната причина за рак на кожата е продължителното излагане на слънце без предпазни мерки. Слънчевата светлина съдържа вредни ултравиолетови лъчи, които могат да увредят ДНК на клетките на кожата и да предизвикат мутации.

УВ-лампите, рентгеновите апарати и солариумите също образуват вредни лъчи, които могат да доведат до злокачествени трансформации на някои кожни клетки.

Плоскоклетъчният и базалноклетъчният карцином се свързват с продължително и постоянно излагане на слънчева светлина, предимно при по-светли хора, работещи на открито.

Меланомът се свързва с по-рядко, но продължително печене на слънце, при което се получава силно слънчево изгаряне. Според някои проучвания едно такова изгаряне през детството удвоява риска от развитие на рак на кожата по-късно.

Рисковите фактори за рак на кожата са няколко. Светлата кожа е един от тях. По-малкото количество меланин в кожата е свързано с по-слаба защита от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Повтарящите се слънчеви изгаряния също увеличават риска от рак на кожата.

Нови бенки

Други рискови фактори са наличието на много бенки, фамилна обремененост, прекомерно излагане на слънчеви лъчи, увредена от предишни заболявания кожа.

Симптоми при рак на кожата

Меланомът, който е най-опасния рак на кожата може да се прояви с: промяна на съществуваща или новопоявила се бенка; наличието на малко и тъмно многоцветно петънце с неравни ръбове. Най-общо меланомът се характеризира с: асиметрия – едната страна на лезията не е като другата; цвят – комбинация между черно, кафяво, синкаво и червено; белези по ръбовете – неправилни или накъсани; диаметър – най-често по-голям от 6 мм.

Другите два вида рак на кожата най-често се появяват по изложените на слънце части от тялото като: гладко, червено петънце, назъбено в центъра; плоска лезия, която кърви и не заздравява; тъмна или червеникава на цвят плака върху гърдите или гърба.

Диагностициране на рак на кожата

За откриването на рака на кожата се взема малко парченце или цялото образувание за изследване – биопсия. Пробата се изследва под микроскоп за белези на злокачественост. Биопсията е най-сигурният начин да се открие или отхвърли рак на кожата. В случаите на дълго развитие на лезията, специалистът оглежда и лимфните възли в областта. Не е изключено да се проведат допълнителни тестове като КАТ и рентгенови снимки.

Солариуми

Лечение на рак на кожата

Лечението е строго индивидуално и зависи от вида, размера, дълбочината местоположението на раковото образувание. Понякога още по време на биопсията се премахва цялата лезия и друго лечение не е необходимо. В случаите, когато лечението трябва да продължи, възможностите са няколко:

Замразяване – някои малки ракови формации и преканцерози могат да бъдат третирани с течен азот. Тази процедура е свързана с разрушаване на увредената тъкан и може да остане белег.

Лазерна терапия – прецизен лазерен лъч унищожава раковите клетки с минимални изменения за околната тъкан. Друг метод е изрязването. Чрез него се отстранява раковото образувание и част от заобикалящата тъкан.

В някои случаи се налага прилагането на радиотерапия и химиотерапия.

Предпазване от рак на кожата

Избягвайте прекомерното излагане на слънце, особено между 10 и 15 часа, когато вредните УВ лъчи са най-силни. Носете подходящо облекло, шапка и очила. Използвайте предпазни кремове и лосиони със слънцезащитен фактор. Избягвайте солариумите и УВ лампите. При наличие на тревожни белези веднага се консултирайте с лекар.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
24.02.2014 10:45
Дрън-дрън чи пляс! Това са пълни глупости. Плашат хората само да си пробудат „илячите“ и да дават пари за операции, от които остават грозни белези.
0
2