ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Внимание! Тайнствени заболявания

Внимание! Тайнствени заболявания

MarianeMariane
Джедай
143276364
Странни болести

Медицинските заболявания и състояния са стотици. Някои са световно известни и разпространени, други са редки и известни само на група тесни специалисти. Има социално-значими заболявания като различните видови рак, диабет, ХОББ, които засягат много хора в световен мащаб и ангажират вниманието и ресурсите на различните здравни системи.

Има и не толкова тежки или значими заболявания. Някои са толкова редки и мистериозни, че дори и заклетите хипохондрици могат да си мечтаят за тях. Как бихте се чувствали, ако страдате (или се радвате) на постоянни силни оргазми или не изпитвате страх от нищо?

Добрата новина е, че повечето от тези странни медицински състояния, ако не се лекуват, то поне има възможност да се държат под контрол симптомите и проявите им. Ето списък с най-мистериозните медицински състояния, в сравнение с които странния обрив на гърба ви изглежда незначителен.

Заболяване на Моргелон

Заболяване на Моргелон

Заболяването на Моргелон е сравнително наскоро диагностицирано и недобре изучено до този момент медицинско състояние. Хората, които страдат от Болесттта на Моргелон, постоянно чувстват сърбежи, имат усещането, че нещо пълзи по и под кожата им. Повечето от пациентите с това заболяване вярват, че от кожата им излизат нишки, често страдат от кожни лезии, хронична умора и смущения в паметта.

До този момент не е известна точната причина за появата на това заболяване. Едва през 2008 г. са започнали опити за откриването на евентуалните причини за Болестта на Моргелон. Световната медицинска общност е разделена в мнението си за тайнственото заболяване.

Едни от учените са убедени, че то е изцяло на психична основа, т.е. определят го като типично психично заболяване. В защита на теорията си посочват, че до този момент не е открит потенциален бактериален или вирусен причинител. Кръвните тестове на пациентите, страдащи от коварното заболяване също не показват в организма им да протичат някакви възпалителни процеси.

Специалистите дерматолози от департамента по дерматология в Клиниката „Мейо“ са категорични, че заболяването се дължи на разстройство на кожата.

Синдром на чуждата ръка

Синдром на чуждата (извънземната) ръка

Филмът на Стенли Кубрик „Д-р Стрейнджлъв“ разказва историята на човек, чиято дясна река има собствен живот. За някои хора по света това не е просто художествена измислица, а реалност. Хората, които страдат от Синдрома на чуждата ръка, обикновено не са в състояние да ръководят действието на едната от ръцете си. Тя се пресяга, сграбчва или захвърля различни предмети без пациентът да е в състояние да я спре.

Според медицинско изследване, публикувано 2009 г. в Медицинския журнал за инсулт и мозъчно-съдови заболявания, заболяването може да се развие след инсулт в десния париетален лоб на човешкия мозък. Допълнителни независими проучвания подкрепят резултатите от изследването.

Синдром на Котар

Синдром на Котар

Синдрома на Котар е кръстен на името на френския невролог Жул Котар, който пръв описва състоянието. Болните от синдрома на Котар всъщност са с убеждение, че са мъртви. Пациентите, които страдат от рядкото заболяване, вярват, че са ходещи мъртъвци или че отделни части от телата им са загинали.

Рядкото заболяване се среща при една част от пациенти, които преди това са диагностицирани с различни психични заболявания като шизофрения или биполярно разстройство. Друга част от хората със синдрома на Котар страдат и от други здравословни проблеми като мигрени или тумори. Някои от пациентите с това рядко заболяване вярват, че са загубили различни вътрешни органи на тялото или дори душата си.

Заболяване на Урбах-Вите

Заболяване на Урбах-Вите

Твърде вероятно е Батман да е страдал точно от този синдром. Хората, които са диагностицирани с това рядко заболяване не са способни да изпитват страх. Причина за това е рязък генетичен дефект, който води до втвърдяване на мозъчната тъкан. Такъв е случаят с жена, страдаща от заболяването на Урбах-Вите.

В следствие на втвърдяване на амигдалата (бадемоподобна част от мозъчната структура, отговорна за чувството за страх), нищо не е можело да изплаши пациентката. Учените са обнадеждени, че подробното изучаване на това мистериозно генетично заболяване може да подпомогне в голяма степен лечението на пациенти страдащи от пост-травматичен стрес и други травматични състояния.

Синдром на постоянната възбуда

Синдром на постоянната възбуда

Всъщност, звучи далеч по-привлекателно, отколкото е всъщност. Постоянните оргазми, предизвикват повече стрес и притеснение, отколкото наслада у хората, които страдат от противоречивия синдром. Повечето от диагностицираните заболели от това заболяване са жени, при които дори и минималният допир или притискане на определени части от тялото е в състояние да „ги изпрати в облаците“.

При голяма част от пациентките се наблюдават отоци и силно кръвоснабдени полови органи. За жалост половите контакти или мастурбацията не водят до облекчаване на състоянието. Интересното е, че са постигнати много добри резултати в овладяването на синдрома на постоянната полова възбуда само чрез лека корекция на хранителния режим.

Заболяването е описано за първи път през 2001 г. и не е добре изучено. Хората, които страдат от синдром на постоянна възбуда докладват и за високо ниво на депресия, в следствие на постоянните неконтролируеми оргазми и стреса, който те предизвикват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest