ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Проблеми при кърмене

Проблеми при кърмене

Кърмачки
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Кърменето много често е съпроводено от различни проблеми, макар да е един от най-естествените процеси след появата на бебчето. Не малко майки имат проблеми в началото на процеса, а често се появяват отклонения и малко по-късно. Важно е, независимо какви проблеми се появят, майката да не се обезкуражава и просто да се стреми да ги преодолее.

Нормално е независимо от всички книги, които жената е прочела по въпроса, при първото кърмене нещата да не се получат по желания начин. С всеки следващ опит процесът ще се подобрява и в крайна сметка след не дълго време тези първи препятствия ще останат назад в миналото и ще бъдат забравени.

В началото, когато започнете да кърмите бебето, е нормално да усещате дискомфорт. Подобно усещане обикновено до няколко дена преминава. Ако обаче се появи и болка и тя започне да се увеличава, е добре да разберете каква е причината. Кърменето като процес не би трябвало да предизвиква болки.

Кърмене

Хубаво е да сте сигурни, че позата, в която бебето е сложено е правилната – бебчето трябва да е обърнато към вас и корема ви да бъде опрян в неговото коремче. Освен това при захапването, бебчето трябва да поема и част от ареолата, а не само зърното. Преди да започне да суче, устичката му трябва да бъде широко отворена, а главата на мъничето да бъде наклонена назад.

Хубаво е да избягвате препарати на спиртна основа – лосиони или душ гелове. Достатъчно е да измивате гърдите си с чиста вода, също и ежедневните душове. Ако зърната ви болят, има кремове, които се нанасят и са специално определени за това. Не използвайте каква да е козметика, потърсете специални за случая продукти. Болката в зърната са доста често срещани при кърмачките.

Понякога пък зърната на майката са твърде хлътнали, което създава проблем на бебо да захапе и да започне да суче. Можете да си купите специални накрайници, които ще облекчат и ще помогнат на малкото съкровище да се храни пълноценно.

Рядко се среща истински недостиг на кърма, но не е изключено. Според статистиката, това състояние се получава при 3 % от жените. Честото кърмене стимулира кърмата да се увеличава. Освен това преди да започне кърменето, гърдите на майката са надути и съответно щръкнали. Всъщност, подуването на гърдите се получава след 2–ри – 3-ти ден след раждане.

Кърма

Често гърдите стават много чувствителни и болезнени. Това може да бъде лесно преодоляно, ако майката започне да кърми детето си възможно най-рано след самото раждане. Хубаво е също бебето да суче често, това ще помогне на майката да спре да изпитва този дискомфорт.

Почти винаги началото на кърменето е труден процес – кърмата не тръгва, бебето плаче, че е гладно, а майката е безкрайно притеснена и обвинява себе си. Нормално е в началото нещата да не се получат от първия път. Започнете да правите масаж на гърдата по посока на зърното – не натискайте прекалено. Масажът и движението на ръката в случая са по-важни от натиска. Може да опитате и с топли компреси на гърдите си или с топла вана.

Ако бебето отказва да суче, проверете дали нослето му не е запушено. Често децата имат нужда от тишина и усамотение, затова намирате спокойно място за вас и мъничето, когато ще го храните. Понякога бебетата просто не харесват вкуса на млякото – зависи много от това с какво сте се хранили.

Мама и бебе

Може да опитате да го храните, когато е сънено – някои майки казват, че така се получава по-лесно. Понякога кърмачетата просто не желаят да сучат – има такива периоди при мъничетата, обикновено между четвърти и осми месец. Не го насилвайте – давайте му кърма, когато е гладно, ако не желае, не настоявайте.

Мастит е нерядко срещан, но не и задължителен проблем при младите майки (първескини). Обикновено се развива до 3-тата или 4-тата седмица след раждането. Причина за него могат да бъдат инфекция, пренесена по кръвен път или гнойни инфекции, навлезли през млечните канали или малки ранички близо до зърната, както и недостатъчно изсукване на млякото от бебето.

Изразява се в болезнено напрягане на гърдите (може да се получи и само на едната), оток и зачервяване, болка дори при докосване, както и висока температура – 38-40 градуса, треска. Ако храните правилно бебето, няма да се появи този доста неприятен проблем. Лечението е в зависимост от степента на проблема – в началото може да се повлияе от затопляне на гърдата, като същевременно се изпомпва кърмата с помпичка – това се прави в началния стадий на мастита.

В напреднал стадий на заболяването могат да се включат и антибиотици. През най-тежкия стадий може да се стигне до хирургична намеса. Най-добре е в последните месеци на бременността да се подготвят гърдите с редовни фрикции със сапунена вода и глицерин, както и да се пазят зърната от нараняване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest