Ezine.bg»Статии»За Дома»Как да си направим домашен компост

Как да си направим домашен компост

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k250
Компост

Компостът се произвежда от природата. Всеки органичен материал, паднал на земята, се превръща в почвен хумус. Този процес е естественият начин на природата да преобразува и трансформира органичните материали.

Компостирането е процес, който свободно може да се практикува и в домашни условия. Именно там се предоставят идеалните условия, като влага, топлина и достатъчно количество въздух, за ускоряване процеса на компостиране и респективно - получаване на добър и качествен компост.

Компостиране

За оптимално компостиране е добре да използвате компостер. В домашни условия той е най-практичен, най-хигиеничен и най-бърз. Компостера регулира температурата, влагата и притока на кислород, а те са най-важни за правилното протичане на процеса компостиране. Уреда има способността да премахва лошата миризма, като полученият тор ухае на гора и свежест.

Разположението на компостера е от изключително значение за неговото правилно функциониране. Трябва да се разположи директно на земята, на сенчесто място и да се полива редовно с вода.

Продукти за компост

За да получите качествен компост, имайте предвид, че някои органични материали се разграждат по-бързо от други. Трябва да смесвате правилно зелените (богати на азот) и кафяви (богати на въглерод) материали. Бързо разграждащите материали са зелените листа, окосената трева, оборската и конската тор.

Средно-бързо разграждащите се са останки (обелки от плодове и зеленчуци), сено и слама, пакетчета от чай, кафе и филтри, отпадъци от растения и цветя. Бавно-разграждащите се са сухите есенни листа, остатъците от подрязване, дървени стърготини и стружки, черупки от яйца, косми, вълна и естествени влакна, костилки от плодове, клони и съчки, шишарки и борови иглички. Други материали, подходящи за компоста, са пепел от химично-нетретирани дърва (в малки количества), картон, салфетки и тоалетна хартия.

Компостер

За да се предпазите от предизвикване на неприятни миризми и привличането на насекоми и гризачи, както и от разпространението на по-сериозни инфекции и зарази, в никакъв случай не поставяйте в компоста месо, риба и кости, млечни продукти, мазнини и олио, пепел от въглища или от химично-обработвани дървени материали, филтри от цигари, кучешки и котешки изпражнения.

Процесът на компостиране започва, като на дъното на компостера най-напред натрупвате по-обемисти дървени материали. От тук нататък от огромно значение е смесването на материалите. На всяка една порция зелени материали трябва да сложим 2-3 порции кафяви. Материалите трябва да се раздробяват на малки парченца, за да се разграждат по-бързо.

Компостът се бърка редовно – 1–4 пъти на месец. Така се осигурява проникване на въздуха. Той трябва да е влажен. Ако е прекалено мокър, прибавете още “кафяви” материали и разбъркайте. Ако пък е прекалено сух, прибавете още “зелени” материали или дори вода. По желание може да се добави готов компост, за ускоряване процеса на получаване.

Компостът е перфектен за употреба, когато достигне своята зрялост - от 5 до 12 месеца. В най-добрият случай, след 2-3 месеца ще имате прекрасен компост, с който можете да наторите градината или моравата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest