ezine.bg»Статии»За Дома»Как да си направим домашен компост

Как да си направим домашен компост

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k515
Компост
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Компостът се произвежда от природата. Всеки органичен материал, паднал на земята, се превръща в почвен хумус. Този процес е естественият начин на природата да преобразува и трансформира органичните материали.

Компостирането е процес, който свободно може да се практикува и в домашни условия. Именно там се предоставят идеалните условия, като влага, топлина и достатъчно количество въздух, за ускоряване процеса на компостиране и респективно - получаване на добър и качествен компост.

Компостиране

За оптимално компостиране е добре да използвате компостер. В домашни условия той е най-практичен, най-хигиеничен и най-бърз. Компостера регулира температурата, влагата и притока на кислород, а те са най-важни за правилното протичане на процеса компостиране. Уреда има способността да премахва лошата миризма, като полученият тор ухае на гора и свежест.

Разположението на компостера е от изключително значение за неговото правилно функциониране. Трябва да се разположи директно на земята, на сенчесто място и да се полива редовно с вода.

Продукти за компост

За да получите качествен компост, имайте предвид, че някои органични материали се разграждат по-бързо от други. Трябва да смесвате правилно зелените (богати на азот) и кафяви (богати на въглерод) материали. Бързо разграждащите материали са зелените листа, окосената трева, оборската и конската тор.

Средно-бързо разграждащите се са останки (обелки от плодове и зеленчуци), сено и слама, пакетчета от чай, кафе и филтри, отпадъци от растения и цветя. Бавно-разграждащите се са сухите есенни листа, остатъците от подрязване, дървени стърготини и стружки, черупки от яйца, косми, вълна и естествени влакна, костилки от плодове, клони и съчки, шишарки и борови иглички. Други материали, подходящи за компоста, са пепел от химично-нетретирани дърва (в малки количества), картон, салфетки и тоалетна хартия.

Компостер

За да се предпазите от предизвикване на неприятни миризми и привличането на насекоми и гризачи, както и от разпространението на по-сериозни инфекции и зарази, в никакъв случай не поставяйте в компоста месо, риба и кости, млечни продукти, мазнини и олио, пепел от въглища или от химично-обработвани дървени материали, филтри от цигари, кучешки и котешки изпражнения.

Процесът на компостиране започва, като на дъното на компостера най-напред натрупвате по-обемисти дървени материали. От тук нататък от огромно значение е смесването на материалите. На всяка една порция зелени материали трябва да сложим 2-3 порции кафяви. Материалите трябва да се раздробяват на малки парченца, за да се разграждат по-бързо.

Компостът се бърка редовно – 1–4 пъти на месец. Така се осигурява проникване на въздуха. Той трябва да е влажен. Ако е прекалено мокър, прибавете още “кафяви” материали и разбъркайте. Ако пък е прекалено сух, прибавете още “зелени” материали или дори вода. По желание може да се добави готов компост, за ускоряване процеса на получаване.

Компостът е перфектен за употреба, когато достигне своята зрялост - от 5 до 12 месеца. В най-добрият случай, след 2-3 месеца ще имате прекрасен компост, с който можете да наторите градината или моравата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest