ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Храните, които увреждат косата и ноктите

Храните, които увреждат косата и ноктите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Сладки неща
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

На всички ни е ясно, че когато пазаруваме хранителни продукти, трябва много внимателно да ги подбираме. Широката гама от тях в никакъв случай не гарантира качество, даже напротив – гарантира ви множество консерванти, оцветители и какво ли още не.

Продуктите, които ядем, неминуемо имат пряко въздействие върху тялото ни.

Вредни храни

За да не вредим пагубно на организма си, дори без да осъзнаваме това, учените са събрали всички данни и съставили списък с храните, които имат лошо влияние върху косата и ноктите ни.

Всъщност замисляли ли сте се защо вашите нокти са чупливи, докато приятелките ви се радват на дълги маникюри. Или защо косата ви се сплита и бързо се изтощава, докато като че ли всички все едно в този миг излизат от фризьорския салон на някой прескъпо платен стилист.

Цепещи се нокти

Е, това е може се дължи на редовната ви консумация на храни с високо съдържание на живак. Той най-често се намира в пагубни количества в определени видове риба, като риба меч, скумрия и някои видове риба тон.

Захарта също е вредна за косата и ноктите. Когато нивото на живак или на захари в организма нараства, паралелно с него расте и мъжкия хормон андроген.

Увредена коса

Той е виновен за оплешивяването при мъжете, а при жените води до намаляване на космените фоликули. Ако някоя дама прекали с дозата, резултата може да е активен косопад.

Други храни с подобни лоши последствия за организма са тестените изделия и белият хляб.

До загуба на коса може да доведе и липсата на витамин А. Можете да си го набавите от редица източници, като плодове, зеленчуци и меса, както и чрез перорален прием на таблетки.

Проучванията също така показват, че храните с висок гликемичен индекс могат да увеличат нивото на андрогените. Респективно с това, храните с нисък гликемичен индекс могат да го намалят.

Андрогените са мъжки хормони, отговарящи за растежа на космите и други физиологични промени. Нивата му в женският организъм трябва да са в норма, тъй като последствията не биха били много приятни.

Друга отчетена причина за чупливи нокти и косопад е недостатъчното количество протеин в диетата. Паралелно с това, липсата на желязо и цинк също са отговорни за лошото състояние на косата и ноктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest