ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Факти от живота на Чарли Чаплин

Факти от живота на Чарли Чаплин

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1530
Чарли Чаплин
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Чарли Чаплин е известен актьор, режисьор, сценарист и композитор по времето на нямото кино. Комичният герой, който му носи най-голяма слава, е пияница с бомбе и широки панталони.

Роден е на 16 април в Лондон, в семейство на вариететни артисти. Докато е бил само на 3 години баща му Чарлс Чаплин изоставя майка му Хана заради друга връзка. За да издържа Чарли и брат му, Хана продължава да работи като вариететна певица, но и да шие.

Кариерата на майка му, като певица завършва на сцената, където тя си изгубва гласа пеейки. В този момент хората започнали да хвърлят предмети по нея. Тогава малкият Чаплин излиза на сцената, за да довърши песента на майка си.

Чарли и брат му са приети в дом за бедни деца и сираци, а майка им в убежище Кейн Хил. В същото време Хана страдала от сифилис.

Чарли и брат му имали трудно детство, дори след като заживели при баща си за кратко. Чаплин напуска училище, за да пътува с група артисти и става комедиен актьор. На 19 става един от най-популярните вариететни изпълнители в Англия.

На 18 е удостоен с водеща роля в комедията Фред Карно и Трупата на Карно. На премиерата обаче получава сценична треска и се страхува, че случилото се с майка му на сцената ще се повтори и при него. Тогава брат му предлага Чаплин да изиграе не толкова водеща роля, а именно ролята на пияният пантомима, създавайки непрекъснат смях.

Чаплин

През 1910 г. Чаплин заминава с трупата за САЩ. Там той е забелязан от Кейстоун Студио, които правят късометражни филми. За първия с късометражен филм Чаплин слага мустаци, облича бомбе, широки панталони, сако, големи обувки и размахва бастун.

След като Чарли Чаплин започва да режисира сам филмите си, се превръща в голяма сензация. Първият му пълнометражен филм се превръща в невероятен хит и той става един от най-платените артисти в света. На 27 години Чаплин построява собствено студио в Холивуд.

На 29 той се влюбва в 16-годишната Милдред Харис, която лъже че е забременяла от него. За да избегне скандала, той се жени за нея. Милдред забременява в последствие, но детето умира след раждането. Чаплин се развежда с нея и ѝ плаща 200 000 щатски долара.

След това се жени за 16-годишната Лита Грей, от която има двама сина. По-късно се развеждат заради изневяра на Чаплин.

След многобройни връзки, Чаплин остава сам до 54-годишна възраст, когато се жени за 18-годишната О’Нийл и остава с нея до края на живота си. С О’Нийл стават родители на осем деца. Последното му дете се ражда, когато Чаплин е на 73.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest