ezine.bg»Статии»Здраве»Флуорът разрушава костите и зъбите

Флуорът разрушава костите и зъбите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Флуороза
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Флуорът е химичен елемент, имащ важна биологична роля за формирането на дентина и зъбния емайл, както и за изграждането на здрави кости. Той е от неоспоримо значения при заздравяването на емайла и за калциофосфорната обмяна. Приеман в правилните количества, той предотвратява образуването на кариеси и помага за формирането на здрави кости. Предозирането с него обаче води до обратния ефект.

Широко разпространено е схващането, че флуорът в организма винаги е недостатъчно. Реално обаче в не редки случаи количеството му преминава допустимите граници. В такива случаи се появяват малки петна по емайла на зъбите, а понякога се стига и до тяхното пълно разрушаване. При децата, превишеното количество флуор се проявява под формата на кафяви петна и ивици по емайла.

Освен на зъбите, многото флуор влияе негативно и на костите. Те стават слаби и чупливи. Предозирането засяга предимно плоските кости.

Флуор

Когато констатирате наличието на прекалено количество флуор в организма ви, за неговото изтласкване навън спомагат морските и млечните храни, спанакът, бялото зеле, чаят, жълтъците и черният дроб, тъй като съдържат калций.

За определяне на нивото на флуора се правят специални изследвания на слюнката, кръвта и биопсия на костите.

Приемът на флуор трябва да е строго контролиран. За възрастни се препоръчват от 2 до 4 мг на ден. За деца до 3 години е 0, 8 mg, а във периода от 3 до 6 години - до 1 mg. До 10 години, дневната доза не трябва да превишава 1, 3 mg.

В миналото флуорът се е давал на децата изключително безразборно, по идентичен начин за всички. Днес, поради изяснените негативи от предозирането с препарата, тази практика е прекратена.

Млечни Зъби

Профилактика, ако се налага, трябва да се провежда съобразно индивидуалния случай. Трябва да се съобразява с това, каква вода пие детето и кога започват да пробиват млечните зъби. Основният източник на флуор е питейната вода. Храната и хранителните добавки имат второстепенно значение при набавянето му.

При децата обикновено флуорната профилактика продължава докато пробият всички млечни зъби - до две години и три-четири месеца. Приемът на флуор задължително трябва да е съобразен с индивидуалните особености на детето, неговото развитие и навици.

С флуора изключително лесно се предозира. А това може да доведе до редица негативни последиците. Ако храната се приготвя с вода, съдържаща флуориди и допълнително се приема флуор под формата на таблетки, може да се появи флуороза - състояние, при което се променя строежът на костната тъкан, както и разваляне и падане на зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
колева
колева
27.03.2014 03:39
нищо не се споменава за хипофизата и поведенческият контрол
1
0
Стефка Костова
Стефка Костова
08.03.2014 18:50
А пастите за зъби............?
1
1