Ezine.bg»Статии»Здраве»Лук и репички срещу пролетна умора

Лук и репички срещу пролетна умора

Краставици и Репички

Времето е топло и подходящо само за разходки, но на голяма част от хората не им се помисля дори за това. Уж е пролет, а сме станали лениви, постоянно изморени, с болки в главата? Още по-неприятното е, че желанието ни за сън си остава само желание, защото не успяваме да заспим и така до следващия ден, когато преминаваме през същите усещания.

Задълженията ни чакат, а на нас не се прави абсолютно нищо, просто чакаме времето да отмине. Нищо ново и странно няма в това, особено като го изпитваме всяка година. Ужасната пролетна умора влияе много неприятно на организма ни, но хубавото е, че можем съвсем лесно да се отървем от нея и да започнем да се радваме на първите слънчеви лъчи за тази година.

Усещането за отпадналост и абсолютната липса на концентрация за нещо съвсем нормално и очаквано за пролетта. Смята се, че основен виновник за това ни състояние е липсата на витамини. Да, обаче се оказва, че не само храната причинява пролетната умора.

Репички

Да не забравяме, че през зимния сезон слънцето е в пъти по-малко, а дори да го има, то е слабо. Освен това всеки от нас води много по-затворен начин на живот, което също се отразява пагубно на организма. Ако сме имали и лошия късмет да се разболеем през зимата, възстановяването на силите на организма става още по-сложно.

Това, което можем да направим, е да променим ритъма – излизайте повече сред природата, позволявайте на слънцето да ви огрява, но не забравяйте и да се храните пълноценно.

Пълноценната пролетна храна включва основно много зеленчуци от т.нар листни зелени зеленчуци – салатки, зелен чесън и зелен лук, спанак. Да не забравяме и копривата, която освен полезна е и много вкусна. Сега е моментът да възвърнете витамините на тялото си.

Репички

Липсата на витамини и основната консумация на месо през зимата също спомагат на пролетната умора да ни покоси. Затова най-добре е да похапваме зеленчуците, които съдържат голямо количество витамини.

Ако заложите на репичките, определено ще поемете в правилна посока – те съдържат изключително много полезни витамини и освен това възбуждат апетита. Както всеки от нас е усетил, апетитът е едно от нещата, които усещаме, че сме загубили през пролетта. Репичките имат голямо количество витамин C, B, A, богати са на фосфор, желязо, натрий, магнезий и др.

Не можем да не споменем и зеленият лук, чесънът, както и орехите. Лукът пречиства кръвта и регулира кръвната ни захар. Орехите пък са задължителни, защото ще помогнат на мозъка да се концентрира по-лесно. Те съдържат много магнезий, който пък е един от основните елементи, които могат бързо да преборят пролетната умора.

Диетолози ни съветват освен да хапваме вкусни витаминозни салати, да слушаме музика и ежедневно да се разхождаме сред природата – поне 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest