ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Враснал нокът - какво да правя?

Враснал нокът - какво да правя?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Враснал нокът
Сгъваема UV дезинфекционна лампа-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
50.40 лв.
Виж ››

Врасналият нокът е растящ навътре нокът. Това се получава от втвърдилата се и превърнала се в рогово образувание мъртва кожа в ръбовете му. Често хората са склонни да пренебрегват този проблем. Това обаче води до влошаване и задълбочаване на проблема, както и до по-сериозни последици и инфекции.

Обикновено врасналият нокът се предшества и е съпътстван със зачервяване и подуване, предизвиква силна и неприятна болка. Наблюдават се следните симптоми:

- появата на гной и неприятна миризма;

- образуването на нова кожна тъкан около ръба на нокътя;

- зачервяване на петите и леко подуване;

- развитието на гъбична инфекция, причинена от врасналия нокът. Тя може да доведе до удебеляване или разширяване на ноктите.

Как да се справите с проблема?

Пръсти на краката

Преди да прибягвате към лекарства, опитайте с няколко практични начина за справяне с врасналия нокът. Има например много лекарства без рецепта, които могат да размекнат нокътя и кожата около него, като по този начин ще облекчат болката.

Целта при враснал нокът е да го накарате да израсте извън кожните гънки, в които се е забил. Започнете със киснене на краката във топла вода. По този начин нокътят ще се размекне. Подсушава се добре, след което внимателно му се поставя филтър от стерилен памук под забиващия се край на нокътя.

Памукът леко ще повдигне нокътя, така че да може да расте над тъканта, в която преди се е врязвал. Срещу инфекции е препоръчително да сложите антисептик. Памукът се сменя всеки ден до справяне с проблема.

За да не се изправяте срещу неприятното усещане за враснал нокът, можете да предприемете действия, чрез които да избегнете появата му. Неудобната обувка или тесният чорап могат да станат причина за подобен проблем, особено ако ноктите ви се закривяват. Ето защо трябва да оставяте краката да дишат.

Освен това не е желателно ноктите да се подрязват късо. Когато ги режете, по-добре първо ги поставете за известно време в топла вода, за да омекнат, а след това ги изрежете по права линия с твърда, остра и права нокторезачка или ножица.

Ходила

Никога не подрязвайте ноктите си по дълбоко от върха на пръста на крака, тъй като всеки нокът трябва да е достатъчно дълъг, за да защитава пръста от натиск и триене.

Ако все пак ви се случи да изрежете или счупите нокътя си прекалено ниско, трябва да предприемете навременни мерки, за да избегнете врастването. Внимателно го загладете по краищата, така че да не остават остри ръбове, които проникват във кожата. Направете това само и единствено с пила за нокти.

Ако народните методи не помогнат, е най-добре да потърсите и лекарско мнение. Обикновено манипулациите, изпълнявани при враснал нокът, са:

- Лазерна корекция на врасналия нокът - изрязване на нокътната пластина или частично изрязване на врасналите части на нокътя и меките тъкани, съпътствани с шевове;

- Операциите с въглеродно диокситен (СО2) лазер;

- Въглеродно диокситен лазер в свободен режим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest