ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как бързо да излекуваме пришка

Как бързо да излекуваме пришка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Пришки
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Заради неудобни обувки често много от нас са засеганти от неприятния проблем с пришките. Те представляват болезнени малки мехурчета, изпълнени с лимфна течност.

Появяват се най-често по краката в следствие на носенето на неудобни или нови обувки. Освен по краката, те могат да се появят и по дланите, при активна дейност.

За да стане удобна една обувка, е нужно достатъчно дългото носене, от което обувките да приемат формата на крака. Но при това финално решение лошото е, че когато бъде постигнато, чепиците ни вече отдавна не са нови.

Условията, предразполагащи към образуването на пришките, са влагата и висока температура, типични предимно за летните жеги. Ако искате да намалите опасността, използвайте меки, незапарващи крака чорапи.

Пришка

Когато си купувате обувките, обръщайте особено внимание те да не изпотяват крака. Естествената кожа е за предпочитане. Избирайте гъвкави, но и здрави обувки с мека подметка, като се уверите, че можете да мърдате всичките си пръсти в избраната обувка.

Когато имате пришка, то не я пробивайте с игла или я пукайте. Ако мехурчето е малко, най-добре поставете цитопласт върху него. Естественото покритие на пришката предпазва от навлизането на бактерии и от инфекции. Разбира се, има моменти, в които се налага пришката да се спука.

Пришка на крака

За да облекчите болката, трябва да дренирате течността, като оставите надлежащата кожа интактна. Измийте ръцете си и пришката със сапун и топла вода. Почистете повърхността и с тампон, напоен с йод или спирт.

Предварително подгответе игла – облейте я със спирт и я обгорете с пламък от огън. Убодете мехура, като направите няколко точки, близо до ръба на мехура.

Оставете течността да изтече сама. Върху повърхността на пришката нанесете антибиотично мазило и след това я покрийте с цитопласт или марля.

След като преседи няколко дни, отстранете цялата мъртва кожа, използвайки ножичка, дезинфекцирана със спирт. Отгоре се поставя антибиотичен крем и превръзка.

Ако забележите признаци на инфекция около пришката като гной, зачервяване, увеличаваща се болка или топла кока, то незабавно потърсете лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest