ezine.bg»Статии»За Дома»Да си отгледаме лимон в саксия

Да си отгледаме лимон в саксия

Жана Г.Жана Г.
Новак
554273
Отглеждане на лимони
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Ако искате да имате в дома си растение, което е хем красиво, хем полезно, отгледайте си лимон. Гостите ще останат очаровани от растението, което ще изпълва с аромата си помещението.

Не е добра идея да купите много голямо лимоново дърво, за да си спестите усилията по отглеждането. Тъй като възрастното растение е свикнало с условия, различни от тези в дома ви, то ще расте лошо и няма да има много плодове. Листата на лимона пречистват въздуха и убиват голямо количество от бактериите в него.

Когато купите малко лимоново дръвче, корените му не трябва да са сухи, а покрити със земя или с влажен талаш. Не си правете експерименти да отглеждате лимон от семка, тъй като обикновено не се получава – затова си купете мъничък лимон, който ще превърнете след няколко години в дърво.

Лимони

Необходима ви е саксия с височина около 15 сантиметра и диаметър на горната част 15-16 сантиметра. На дъното на саксията се правят между 5 и 10 малки дупки за изтичане на излишната вода – така растението няма да се увреди при прекалено поливане.

На дъното на саксията се слага дренаж – парчета то стара глинена саксия или камъчета, след това се слага мокър речен пясък, за да не попада земя в дренажа.

Не е правилно малкият лимон да бъде пресаден в голяма саксия. Трябва да се увеличава постепенно обемът на саксията. Първата саксия трябва да е с обем 1 литър, на следващата година се пресажда в двулитрова, а след 3 години в саксия с обем 10 литра.

Лимони в саксия

Пръстта за лимона е добре да се вземе от място, където има опадали листа, далече от шосе, под стари липи или други дървета, с изключение на дъб. Взима се горният слой от пръстта с много хумус и с полуизгнили листенца и клонки.

При пресаждането на лимона в еднолитрова саксия трябва мястото, откъдето излизат корените, да е в земята на дълбочина не повече от 5 милиметра, а пръстта да не достига до края на саксията на около 10 милиметра.

Това се прави, за да не загнива мястото, където започват корените. Лимонът може да цъфне дори когато е на около два месеца, но се препоръчва тогава цветовете му да се откъснат, за да има растението достатъчно сили.

Лимонови дръвчета

Посаденото растение сложете на балкон или перваз така, че горната част на листата да е насочена към светлината. Когато е горещо, лимоновото дръвче трябва да бъде засенчено от преките слънчеви лъчи.

Лимоновото дръвче не понася течение и обича шарена сянка. Не се препоръчва да се мести лимонът често, защото ще загине. Дръвчето се полива, когато горният слой на почвата засъхне. Не се допуска пълно изсъхване на пръстта в саксията.

За определяне на влажността на почвата всеки ден се взима щипка от почвата и се стиска. Ако пръстта се слепва, няма нужда от поливане, а ако се рони, растението иска вода.

Хлорираната вода трябва да престои поне 24 часа в открит съд, преди да се използва за поливане. Хлорът е вреден за цитрусовите растения. През зимата водата за поливане трябва да се загрее до 30 градуса.

Съдът за поливане трябва да се навежда до пръстта, за да не се отмива при поливане и да не се оголват корените. Полива се, докато в подложката на саксията не се появи малко вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
516
48
311
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
25.03.2018 18:01
Имам голям лимон листата започнаха да пожалтяват
16
1
билиана
билиана
19.05.2013 14:04
имам голъм лимон но цжетожете падат не жирзва щто да -сторъа
27
14
Пипи
Пипи
26.06.2014 14:25
Като начало се научи да пишеш!
55
4