ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Какво означава плачът на бебето

Какво означава плачът на бебето

Бебешки плач
Мултифункционална чанта-раница за майки
Препоръчано за теб:
Мултифункционална чанта-раница за майки
49.00 лв.
Виж ››

Плачът е единствения начин на бебето да изрази нещо, което усеща. Преди да започне да се смее, преди да започне да фокусира различните лица и предмети, бебето може единствено да плаче.

Ако ви се е случвало, преди да имате свое дете, да гледате бебето на някого, сигурно сте обърнали внимание, че вие веднага се паникьосвате, когато то заплаче, докато майката на бебето не. Причината е в това, че тя вече познава малкото съкровище и знае каква е причината да плаче.

Плачещо бебе

В началото ви се струва, че всеки рев звучи по един и същи начин и всъщност си е чисто гадаене да разберем каква е причината за сълзите му, но изобщо не е така. Малко след като сте родили и вече сте с бебето у дома, ще се научите да разпознавате различните звуци, които бебето издава.

Долу-горе различаването на „сигналите” в плача ще започне да се случва след втория месец. Най-общо плачът на бебето може да се раздели на няколко категории. Разбира се, тези причини, които ще изброим съвсем не са всичко, заради което едно бебе може да поплаче, но са най-основните причини за рев:

1. Нетърпелив и припрян плач – толкова силно и дори разярено плаче мъничето. Обикновено причината за нетърпеливия и доста силен рев е това, че бебето е гладно. Опитайте се да се поставите на негово място и помислете дали и вие няма да издавате подобни звуци ако сте толкова гладни, а отсреща не ви разбират? Друга причина е, ако го боли коремчето.

Бебета

2. Плачът тип „липсва ми твоята ласка” – този рев може да се различи бързо, защото бебето започва да се успокоява в секундата, в която е в прегръдките на майка си. Не забавяйте, че мъничетата имат нужда от много любов и постоянно внимание. Вие сте целия им свят.

3. Отегчително хленчене, леко преминаващо в рев - помислете какво от всичко наоколо може да дразни вашето бебе. Това може да е някаква музика или друг вид шум, а може също да е и определена светлина. Опитайте се да ограничите дразнителя, ако искате мъничето да се успокои.

4. Плачът, който се държи на изцапан безвъзвратно памперс е може би най-силно запомнящ се след този на гладното бебе. Съгласете се, че на никого няма да му е приятно да стои в място, където вече е изцапано. Обикновено бебчето е леко изнервено преди да изцапа памперса, а след това започва да нервничи и да шава.

Разбира се, не можем да не споменем и растежа на зъбите, коликите, желанието да пие вода. Всъщност има куп други причини, поради които едно бебе може да се разплаче. Не се отчайвате – както споменахме, това е единственият му начин на изразяване на емоция.

Ако заплаче, а вие не знаете какво означава плачът, просто отметнете най-честите причини една по една. Нищо чудно да се окаже точно една от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest