ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Какво означава скрининг на новородено?

Какво означава скрининг на новородено?

Какво означава скрининг на новородено?
Дървена детска игра за добра памет
Препоръчано за деца:
Дървена детска игра за добра памет
38.00 лв.
Виж ››

Излишно е да се казва, че за всеки родител здравето на бебенцето му е най-важното и ценно нещо. Притесненията за мъничето започват от момента, в който родителите разберат, че ще си имат рожбичка.

Нещата не се променят и след раждането на бебето, после и в процеса на растежа. Дори и като пораснал човек, родителите са онези, които най-силно милеят и се притесняват за детето си.

Скринингът на новороденото представлява ултразвуково изследване. Той изследва централната нервна система и може да даде много важна информация за състоянието на мозъчните структури на бебчето.

Защо трябва да се прави на новородено?

При мъничките бебета това изследване е изключително точно. Причината е в това, че толкова малки и крехки мъничетата нямат натрупана подкожна мастна тъкан. Освен това двете отворени фонтанели – горна и долна, дават възможност мозъчните структури да бъдат разгледани в детайли.

Болезнено ли е за децата?

Изследването е съвсем безболезнено, мъничетата дори не усещат някакъв дискомфорт. Освен това скринингът е и безвреден. Би могло да се наложи повтаряне на изследването единствено, защото бебчетата мърдат доста, а за да бъде напълно точно, изследването бебчето трябва да бъде спокойно.

Какво означава скрининг на новородено?

Каква е ползата от скрининга?

Това изследване може да намери евентуални проблеми още в съвсем ранен етап. Скрининг изследването може да ви помогне, в случай, че бъде намерен някакъв здравословен проблем - той ще бъде точно диагностициран и веднага ще започнат да се взимат адекватните мерки за разрешаването му.

Как да разчетем резултатите?

Ако изследването не покаже никакви проблеми при развитието на вашето бебче, това може само да ви достави необходимото спокойствие, че у дома прибирате здраво бебе, което ще се развива нормално.

В случай, че има някаква аномалия, открита чрез изследването, започват адекватните стъпки за по-нататъшно разрешаване на проблема. Именно точната диагноза и навременното й поставяне могат да предотвратят страшни последици от редица заболявания свързани с развитието на мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest