ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Бърз тест: Колко съм здрав?

Бърз тест: Колко съм здрав?

Здраве
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Здравето обикновено е едно от нещата, които не забелязваме, когато ги имаме. Започваме да му обръщаме по-специално внимание и да се грижим за него, едва когато сме го изгубили.

Този подход е напълно грешен. Смятаме, че единственият начин да разберем дали сме добре е да отидем на лекар, който пък ще ни прати на хиляди изследвания и още тук вече сме се отказали.

Всъщност има и друг начин да поддържаме здравето си в добро състояние и да проверим дали сме здрави или не. Излишно е да се споменава как можем да запазим здравето си и да го поддържаме – краят на вредните навици, по-голямата физическа активност и правилното хранене са само част от нещата, към които трябва да погледнем, ако искаме да сме добре.

Витамини

Но нека се върнем на въпроса здрав ли съм и погледнем по какъв начин най-лесно можем да установим това?

1. Първото, което трябва да направим, е да нарисуваме линия с помощта на тебешир. След това започнете да следвате тази линия и когато стигнете до края, върнете се назад. Направете го няколко пъти. Следва да затворите очите си и отново да се опитате да вървите по линията. Отворете очи – ако не сте се отдалечили от линията и вървите по нея, значи нямате проблеми с гръбначния мозък.

Упражнения за координация

2. Следващият тест ще покаже дали имате способността да се отпускате и да си почивате и здрави ли са нервите ви. За това упражнение ви е нужен и друг човек. Вие трябва да затворите очите си, а другият е необходимо да държи ръката ви от лакътя към китката в сгънато положение. По свое усмотрение той трябва да пусне ръката ви след няколко секунди. Ако вашата ръка остане във въздуха стегната – това ще рече, че имате проблеми с нервите.

3. Координацията също може да бъде лесно проверена. Това което трябва да направите е да започнете да докосвате върха на носа си с левия показалец, а после и с десния. След това докоснете с дясната пета трябва да докоснете лявото коляно, и съответно с лявата пета - дясното коляно. Започнете упражнението бавно и постепенно забързайте. След това затворете очи и продължете да правите същите последователни движения в същия забързан ритъм. Ако не сбъркате – координацията ви е на добро ниво.

4. Последното ни упражнение е свързано с белия дроб. Необходимо е да издишате целия въздух, който сте събрали и отново да вдишате, но дълбоко. Целта на упражнението е да задържите въздуха в устата си 30 секунди, като разбира се, трябва да запушите и носа си с ръка. Ако се справите, това значи, че дробовете ви са добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest