Пролактином

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552828
Пролактинов
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Пролактиномът е най-често срещания тумор на хипофизата. Той засяга предимно жени в по-млада възраст, но се среща и при мъже. Пролактиномът е резултат от неопластична трансформация на пролактин – секретиращи клетки от предния дял на хипофизата.

При нормални условия, секрецията на пролактин от хипофизата е резултат от пролактин-освобождаващи фактори и пролактин-инхибиращи фактори, които се отделят от хипоталамуса.

Основният фактор, който инхибира секрецията на пролактин е допаминът. Тиреотропин-освобождаващия хормон, както и серотонинът са предполагаеми стимулиращи фактори за синтеза и екскрецията на пролактина. Деликатният, но много важен баланс между всички тези субстанциим поддържа нивото на пролактина в нормални физиологични граници.

Точната честота на пролактином сред хората не е ясна. Пролактиномите заемат между 25-30% от аденомите на хипофизата.

Видове пролактином

Преглед на щитовидна жлеза

В зависимост от размера, пролактиномите се класифицират на микропролактином /диаметър под 10 мм/ и макропролактином /над 10 мм/. Микропролактиномите са по-често срещани от макропролактиномите.

По отношение на разпределение по пол, при 90 % от жените се наблюдават макропролактиноми, докато при при 60 % от мъжете преобладават макропролактиномите. Това може да се обясни с по-късното диагностициране на заболяването при мъжете, докато при жените се открива по-рано, най-често във връзка с настъпила аменорея.

Симптоми при пролактином

Наблюдават се две групи симптоми – дължащи се на обема на тумора и дължащи се на ексцесивната секреция на пролактин.

Симптоми, породени от големината на пролактинома: По-големите тумори много често се съпровождат с главоболие, което се дължи на притискане и разтягане на чувствителните структури около хипофизата. Навлизането на тумора в околните структури може да предизвика зрителни нарушения. Те могат да достигнат до пълна загуба на зрение.

Симптоми, породени от ексцесивната секреция на пролактин: При жени в детеродна възраст могат да настъпят менструални нарушения. Най-честите менструални нарушения са олигоменорея и аменорея.

При 30 до 80 % от жените може да се наблюдава спонтанна или провокирана галакторея / секреция на белезникав до млечно-бял секрет от гърдата при липса на лактация/. Други симптоми са вагинална сухота, намаление на костната плътност, болки при полов акт.

Мъжете с пролактином имат един или няколко белези на хипогонадизъм, които включват безплодие, еректилна дисфункция, намалено либидо. Ако пролактиномът се развие преди навлизането в пубертета момчето може да развие женска структура и малки тестиси.

Кърмене

Диагностициране на пролактином

На първо място се прави изследване на нивото на пролактина, като в норма той не бива да надвишава 511μU/l. Други изследвания, които се назначават са полови хормони, нива на кортизол. На жените с аменорея се прави тест за бременност. Назначават се ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография.

Преди да се постави диагнозата пролактином трябва да се хипотиреоидизъм, други микро и макроаденоми на хипофизата, както и всички други заболявания, които могат да доведат до аменорея при жените и хипогонадизъм при мъжете.

Лечение на пролактином

Лечението основно бива два вида – хирургично и медикаментозно. При медикаментозното лечение най-често се използва бромокриптинът. Той потиска секрецията и синтезата на пролактин, като в същото време потиска и нивото на делене на клетките на пролактинома.

Най-честите негативни ефекти са гадене, замаяност, замъгляване и др. В резултат на лечението, при 85-90% от болните с пролактином настъпва нормализиране нивата на пролактина.

В някои случаи се налага и хирургична намеса. Индикации за оперативно лечение най-често има при жени с микроаденом, които искат да забременеят и не могат да се лекуват с бромокриптин; болни, които не отговарят на назначеното лечение. За добрата прогноза изключително важни са ранното диагностициране и навременното лечение от специалисти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest