Кокоша слепота

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Кокоша слепота
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Кокошата слепота представлява намалена способност за виждане в тъмнина или полумрак. Терминът е използван и за състоянието, при което времето, необходимо за адаптиране на очите в тъмнината, е по-продължително от обикновено. Кокошата слепота се нарича още нощна слепота.

Зрението в тъмнина и полумрак е неясно заради фоторецепторите и нервните клетки, които предават зрителна информация към мозъка. Известно е, че ретината се състои от два вида зрителни рецептори.

Първият вид са пръчици, които отговарят за черно-бялото виждане, а вторият са колбички – отговарящи за цветното зрение. Колбичките, в сравнение с пръчиците предават сетивните импулси по-прецизно и с помощта на повече нервни влакна, явяващи се посредници.

Причини за кокоша слепота

Като най-честа причина за кокоша слепота се изтъква недостигът на витамин А. Обикновено именно намаленото нощно зрение е първият симптом за недостиг на този така важен витамин.

Лошото функционално състояние на черния дроб при различни заболявания може да влоши метаболизма на витамин А.

Очни болести

Недостигът на цинк също се явява основна причина за кокоша слепота, защото се оказва, че той, също както витамин А, е жизнено необходим за доброто зрение.

Сухота в очите е все по-често срещан проблем, поради продължителната работа на компютър. Тя се характеризира със сухота на роговицата и конюнктивата. Хроничната сухота в очите може да стане причина не само за кокоша слепота, но и за чувствителност на очите към силното слънце.

Сериозни офталмологични заболявания като макулна дегенерация и катаракта включват в своята симптоматика именно кокоша слепота.

Симптоми при кокоша слепота

Кокошата слепота се проявява със затруднения или пълна невъзможност за виждане на сравнително слаба светлина. Сама по себе си кокошата слепота не е заболяване, а симптом за такова, поради което консултацията с лекар е задължителна.

Диагностициране на кокоша слепота

Диагностицирането на кокоша слепота се извършва от специалист офталмолог, който прилага няколко диагностични процедури. На първо място се прави оценка на тежестта на състоянието, от кога се е появило и как се развива във времето.

Тъй като кокошата слепота може да се дължи и на сериозно заболяване, към лечение трябва да се прибегне едва след консултацията с опитен офталмолог, който да назначи най-подходящата терапия.

Причини за кокоша слепота

Лечение на кокоша слепота

Стандартното лечение на кокошата слепота включва прием на хранителни добавки, които са с високо съдържание на витамин А. Разработени са и специални устройства за нощно виждане, които помага на лица с този проблем. Хората с кокоша слепота не бива да управляват превозни средства вечер или нощем, за да се избегнат инциденти.

Приемът на хранителни добавки с витамин А ефикасно може да излекува кокоша слепота, стига тя да е причинена именно от недостиг на този витамин. В естествена форма витамин А може да се набави от яйчен жълтък, млечни продукти, черен дроб, някои видове риба.

Препоръчва се консумация на плодове и зеленчуци, богати на бета каротин, защото в организма той се превръща във витамин А. Това са моркови, маруля, пъпеш, манго, тиква, диня, спанак, кайсии и броколи.

Приемът на цинк също може да помогне за подобряване на зрението. Той подпомага транспортирането на витамин А до черния дроб, затова приемът му 25 мг дневно е препоръчителен.

Терапия с оцветена киселина е друг подходящ подход при кокоша слепота. Това е терапия, при която пациентите глед през апарат, който преминава през 11 цветови вълнови сектори.

Пациенти, при които нощна слепота е с наследствен характер, имат реална опасност от пълна загуба на зрението, затова в някои случаи се прибягва и до хирургични методи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest