Хеликобактер пилори

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори /Helicobacter pylori/ представлява грам-негативна бактерия, която колонизира стомаха и дванадесетопръстника. Счита се, че хеликобактер пилори е единственият микроорганизъм, който може да оцелее във висококиселинната среда на стомаха.

Хеликобактер пилори има спираловидна форма и камшичета, които позволяват проникването в слузестия слой, разположен непосредствено върху стомашната лигавица.

Специалистите смятат, че около 50% от цялото население по света е носител на Хеликобактер пилори, и то предимно в развиващите се страни. В 80% от случаите липсва каквато и да е симптоматика.

Начинът на разпространение на бактерията все още крие някои въпросителни, но лекарите са единодушни, че механизмът на предаване на Хеликобактер пилори е фекално-орален или орално-фекален – чрез замърсени храни и продукти, напитки и др. Заразата става и по битов път – чрез целувка или предмети.

Инфектиране с хеликобактер пилори

Целувки

Реакцията на всеки един организъм след заразяването с Хеликобактер пилори е индивидуална. Може да протече с освобождането на серия специфични вещества, които предзвикват хроничен гастрит и възпалителна реакция.

Изключително важна е ролята на Хеликобактер пилори в патогенезата на язвената болест. Язвената болест включва както язва на дванадесетопръстника, така и язва на стомаха, но механизмът на развитие на двете е различен.

При язвата на дванадесетопръстника по-важна е ролята на повишената киселинност на стомашния сок, който постъпва в червата. Ролята на бактерията тук се обяснява с нейното локализиране предимно в горната част на клетките, където клетките възпроизвеждащи солна киселина са по-малко и условията са по-благоприятни за нея.

В тази област обаче се наблюдава по-висока концентрация на друг вид клетки – тези, които продуцират хормона гастрин. Това е силен стимулатор на стомашна киселинна секреция. Затова и pH на съдържимото остава изключително ниско, а хроничното взаимодействие на чревната лигавица с този фактор води до язва.

При язвата на стомаха киселата реакция е понижена или нормална, но са намалени защитните сили на организма за предпазване на стомаха от действието на собствената солна киселина. Между 10 и 20% от носителите на Хеликобактер пилори развиват язвена болест.

Симптоми при Хеликобактер пилори

В повечето случаи носителството на тази бактерия протича напълно безсимптомно. Възможно е при самото инфектиране да се наблюдават временни оплаквания като гадене, повръщане, липса на апетит и общо неразположение.

Хранене

Не е изключително дори и при инфектирането да липсват каквито и да е симптоми. Някои смятат, че заразяването с Хеликобактер пилори настъпва още в детските години. Клиничната картина обаче може и да има и тя да припокрива с тази на хроничен гастрит или язва.

Диагностициране на Хеликобактер пилори

За насочването към инфекция с Хеликобактер пилори много полезна е гореспоменатата симптоматика. Доказването на инфекцията става по няколко начина – търсене на антитела в периферна кръв; търсене на антигени и др. В някои случаи се провеждат и по-специфични изследвания. Най-точни данни за наличието на Хеликобактер пилори се получават чрез материал, който е взет при гастроскопия.

Лечение на Хеликобактер пилори

При веднъж доказно инфектиране, с Хеликобактер пилори, се започва подходящо лечение. То обикновено е комбинирано и включва антибиотик, протектори на лигавицата и средства за потискане на киселинността на стомашния сок. Най-ефективна е тройната терапия която се прилага за период от две седмици.

Правилното лечение има ключова роля за премахване на бактерията и предотвратяване на негативните последици от нейното вредно въздействие.

Хранене при Хеликобактер пилори

Промяната в режима на хранене до голяма степен може да спомогне за предотвратяването на заболяването. От друга страна, богата на витамин С диета е показала успеваемост в 30% от случаите на инфекция с Хеликобактер пилори.

Храните, които трябва да се избягват са кафе, шоколад, захар, кисели продукти и рафинирани храни, домати, оцет, сол, спиртни напитки. Пикантните храни и продукти също трябва да се избягват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest