Рак на яйчниците

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Рак на Яйчниците
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Ракът на яйчниците е един от най-агресивните гинекологични тумори. Това е и шестият най-често срещан рак, който поразява жените. В България над 7000 жени живеят с тежката диагноза, а всяка година се диагностицират около 860 нови случая. По данни при над 50% от случаите ракът на яйниците се открива в напреднал стадий, когато шансовете за лечение са много малки. Ежегодно в нашата страна от рак на яйчниците умират 400 жени.

Яйчникът е първенец по варианти и брой на злокачествените тумори, които могат да да възникнат първично в него или да метастазират от друго първично огнище.

Това се дължи на богатството от тъкани, които го изграждат. Ракът на яйчниците се нарича още овариален карцином. Той се разпространява по няколко начина: чрез директна инвазия съседни органи и тъкани; по лимфната система; по кръвен път /далечни метастази/; разпространение по перитонеума и голямото було.

Причини за рак на яйчниците

Овариален Карцином

Все още не са уточнени механизмите, по които възниква ракът на яйчниците, но са установени някои рискови фактори. На първо място това е наследствеността. Ако жена има близки кръвни роднини с рак на яйчника, вероятността от развитие на рак се увеличава. Жени, лекувани продължително за стерилитет със стимулиращи овулацията лекарства, и жени с наднормено тегло също попадат в рисковата група.

Наличието на рак на гърдата увеличава риска от развитие и на този вид рак. По-висока честота на рак на яйчниците се наблюдава след менопаузата. Ранно начало на менструацията, късна менопауза и липса на раждане са фактори, които увеличават риска.

Симптоми при рак на яйчниците

Рак

Най-сериозният проблем на рака на яйчниците е нехарактерната клинична картина, която затруднява ранното поставяне на диагнозата. Възможните симптоми са твърде нехарактерни и лесно могат да се объркат с по-леки състояния и заболявания. Те включват коремен дискомфорт и подуване на стомаха; менструални смущения.

От страна на храносмилателната система се появяват загуба на апетит, гадене, газове, запек или диария, бързо настъпване на ситост при хранене, усещане за подутост, отслабване на тегло.

Симптомите от страна на отделителната система включват чести позиви за уриниране и неволно изпускане на урина. Болката в таза, гърба, корема, болка при полов акт и кървенето са късни симптоми на рак на яйчниците.

Диагностициране на рак на яйчниците

На първо място лекарят снема фамилна анамнеза случаи на този рак в семейството и разпитва за наличието на оплаквания. Прави се физикален преглед и ехографско изследване.

Рак на яйчниците

Другите образни изследвания, които се назначават може да включат рентген на бял дроб, скенер и магнитен резонанс. Прави се изследване на серумни туморни маркери, а стадият се определя по време на лапароскопия или операция. Съществуват четири стадия на рак на яйчниците:

I стадий – туморът е ограничен само в яйчниците;

II стадий – засягане на таза;

III стадий – наличие на метастази по перитонеума и/или регионалните лимфни възли. Има метастази и по капсулата на черния дроб;

IV стадий – има метастази в чернодробния паренхим или далечни метастази.

Лечение на рак на яйчниците

Лечението на рака на яйчниците се назначава след определянето на стадия, в който се намира заболяването. За максимално отстраняване на тумора се предприема оперативно лечение.

Обикновено се извършва тотална хистеректомия /отстраняване на яйчниците и матката, оментума и често апендикса/. В много ранен стадий на рака и при жени, които искат да запазят репродуктивните си способности се обсъжда отстраняване само на единия яйчник.

Преди или след операция се провежда химиотерапия. В напредналите стадии на рака за съжаление няма лечение. Единствено могат да се предприемат палиативни грижи – специализирана медицинска помощ в болница.

Превенция на рак на яйчниците

Приемът на орални контрацептивни средства; ранната менопауза, раждането и кърменето намаляват риска от развитие на рак на яйниците. Отстраняването на яйчниците е процедура, която също значително намалява възможността от развитие на рак.

Профилактичните прегледи са много важни, защото открит навреме, този рак е напълно лечим. Всяка жена трябва да посещава гинеколог поне веднъж годишно. За съжаление напредналите фази на болестта не подлежат на лечение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest