Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за трудно преглъщане

Причини за трудно преглъщане

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Трудно Преглъщане

В медицината трудното преглъщане се нарича дисфагия. То може да се отнася за храна, за течности, слюнка, както и за трите едновременно.

Преглъщането представлява сложен и постоянен физиологичен акт. При него, чрез езика и бузите храната се придвижва до входа на гърлото волево.

От този момент нататък, преглъщането е спонтанен процес, при който коренът на езика и гръклянът се повдигат нагоре, храната се плъзга покрай тях в горната трета на гърлото и влиза в хранопровода. Поради това, всякакви увреждания в устната кухина, гръкляна и хранопровода могат да попречат на гълтането.

Дисфагия

При гърлото и хранопровода, както и в устната кухина, се наблюдават възпаления, наранявания и тумори. При стресови състояния пък настъпват спазми в долната част на гърлото и хранопровода. При тях обаче твърдите частици по-лесно преминават, отколкото течностите.

Тези психогенни състояния в никакъв случай не бива да се бъркат със затруднено преглъщане от неврогенни увреждания, като например след инсулт, когато се парализират гълтателни нерви.

Най-честият нарушител, пречещ на гълтането, е възпалението на сливиците и абсцесите около тях. Най-сериозно е след тяхна операция, особено, ако опериращият е работил грубо.

Преглед на Гърлото

Фарингитът също може да доведе до възпаление на гърлото, последвано от трудно преглъщане. Фарингит се развива при хора с влошено носно дишане, които нощем дишат през устата. Гърлото изсъхва и възпалението е налице.

Друг възможен причинител на проблемно преглъщане е т.нар. рефлукс езофагит. Това представлява връщане на стомашен сок към гърлото, при което гърлото се възпалява, лигавицата придобива груб релеф. Установява се от гастроентеролог, тъй като е съпътстван от язва.

Най-неприятните причинители на трудно преглъщане, са злокачествените процеси. Ако подобен процес продължава повече от две седмици, наложително е пациента да се прегледа при лекар.

Дивертикули на хранопровода например представляват стеснения в хранопровода, вследствие на химическо изгаряне или тумори. Възможна е дори появата на рак. Тежките състояния се диагностицират чрез рентгеновото изследване и биопсията.

В редки случаи, трудното преглъщане се дължи на спазъм на мускулатурата на хранопровода, а не на някакъв процес. Среща се еднократно, най-вече при жени, подложени на стресови ситуации, съпроводени с емоционално преживяване. Състоянието можа да се повлияе от спазмолитици и седативи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest