ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Витамин C може да лекува туберкулоза

Витамин C може да лекува туберкулоза

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Витамин C
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Бактериите, причиняващи туберкулоза, могат да бъдат убити от витамин С. До това заключение са стигнали учени от Ню Йорк.

Американските учени от медицинския колеж „Алберт Айнщайн” в Ню Йорк твърдят, че са стигнали до извода случайно. Изследването, с което се занимавали преди това, било свързано с наблюдаването на растежа и устройството на бактерията на туберкулозата и това как тя става устойчива на лекарството изониазид.

Те вкарали изониазид и „окисляващ агент”, известен като цистерин, в очакване бактерията да развие устойчивост към лекарството. Вместо това обаче, без да иска екипът убил бактерията. Когато видели това, учените заменили цистерина с друга агент - Витамин С и резултатът останал същият.

Туберкулоза

Когато констатирали тази закономерност, учените побързали да повторят опита върху резистентен вид туберкулоза. Резултата отново бил унищожаване на вредоносния носител.

След откритието си учените от Ню Йорк са изказали надежда техните знания да доведат до изработването на по-добри и по-евтини лекарства.

Туберкулозата е хронично възпалително заболяване. То засяга предимно белите дробове, но понякога може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата. Заболяването е специфично и се причинява от бацил на Кох ( Mycobacterium tuberculosis). Той се дели на 5 подтипа, като тези, засягащи човека, са човешкият и говеждият. Лечението е медикаментозно.

Витамини

Преди няколко години излезе проучване, твърдящо, че витамин D предпазва от туберкулоза. При него британски учени подложиха на изследване 131 души. Резултатите показаха, че дори еднократна доза витамин D спомага за подобряване способността на тялото да потиска растежа на бактерия, която причинява заболяването. Освен това Витамин D се е използвал за лекуване на туберкулоза преди откриването на антибиотиците.

Днес с оглед на тези резултати може да се открие много по-безвреден и безопасен начин за лечение на туберкулозата. Стига да се разработи подходяща и универсална терапия, градяща се на медицинските открития от цял свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest