Ендокардит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Ендокардит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ендокардитът е остро или подостро възпаление на ендокарда на клапите или париеталния ендокард, причинено от различни патогенни микроорганизми. Ендокардитът възниква най-често при лица, които страдат от предшестващо сърдечно заболяване. Засяга предимно мъже над 60-годишна възраст.

Главна роля в развитието на ендокардит има бактериемията, която представлява навлизане на микроорганизми в кръвообращението.

Преходната бактериемия може да възникне при генитални, урологични и други манипулации, вадене на зъби, тонзилектомия. Възможно е да се получи и при синузит, тонзилит, гинекологични, жлъчни, белодробни и други заболявания. Не всяка една бактериемия може да прерасне в ендокардит.

Фактори, които предразполагат развитието на ендокардит, най-вече са вроден и придобит порок на сърцето. Към предразполагащите фактори се отнасят клапните протези, поставянето на пейсмейкър, сърдечна катетеризация, наркомания, венозни манипулации. От голямо значение са редица заболявания, които отслабват имунната система – недоимъчно хранене, хроничен алкохолизъм, чернодробна цироза, диабет.

Изброените предразполагащи фактори водят до образуването на лезии на ендокарда. В областта на засегнатия участък се отлагат фибрин и тромбоцити – фибрино-тромбоцитен съсирек.

Сърдечни проблеми

Симптоми при ендокардит

Взависимост от причинителя, ендокардит може да протече остро, подостро или олиогосимптоматично. Температурата се повишава, като варира от субфебрилна температура до висока септична температура с обилни изпотявания и втрисане.

Наблюдават се общи симптоми като липса на апетит, загуба на тегло, болки в мускулите и ставите, слабост. Проявите на симптоми могат да варират от общо неразположение до картина на тежък токсикоинфекциозен шок.

Симптомите от страна на сърцето включват сърдечни шумове, прояви на сърдечна недостатъчност, тахикардия. Кожните симптоми включват бледо или бледокафяво оцветяване на кожата, в резултат на анемия; образуването на болезнени възли със синкав цвят.

Усложнения при ендокардит

Сърдечните усложнения, които могат да възникнат в резултат на ендокардит са миокардит, перикардит, ритъмни и проводни нарушения. Бъбречните усложнения включват остри бъбречни емболии, тубулни увреждания, огнищен нефрит.

Възможно е да се получат системни емболии в бъбреци, мозък, коронарни артерии, слезка. Неврологичните усложнения включват мозъчни абсцеси, менингит, микотични аневризми.

Алкохолизъм

Диагностициране на ендокардит

Диагнозата се поставя въз основа на предшестващ придобит или вроден сърдечен порок, пейсмейкър, клапно протезиране, употреба на наркотици. Клиничната картина също помага за насочване към точната диагноза.

Назначаването на изследвания като левкоцитоза, ехокардиография и положителните хемокултури имат основно значение за диагностицирането на ендокардит.

Лечение на ендокардит

Ендокардитът се лекува по два начина – чрез оперативно или консервативно лечение. Консервативното лечение включва назначаването на антибиотици, които се прилагат в различни схеми, в зависимост от вида на изолираните причинители.

Най-честите причинители са стрептококи. Те са чувствителни към пеницилин, който се прилага в продължение на един месец. Прилага се и гентамицин за срок от две седмици.

Оперативното лечение се прилага при тежка и неподдаваща се на лечение сърдечна недостатъчност, при невъзможност за ограничаване на инфекцията, при рецидиви.

При лица с вродени или придобити клапни пороци, при лица с клапни протези, при прекарали ендокардит се препоръчва извършването на антибиотична профилактика при извършване на процедури, които създават риск за бактериемия – бронхоскопия, цистоскопия, вадене на зъб, операция на простатата, тонзилектомия и др.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
reinova
reinova
16.10.2015 15:38
Здравейте, аз изкарах инфекциозен ендокардит от вадене на зъб.Половин година ходех по доктори със симптомите които описво статията , но много молко лекари са учили за това.
Искам да споделя, че след антибшотичното лечение аз бях със сърдечна недостатъчност.Благодарение на професор Димитров и неговото лечение, аз съм отново зврава. Искам да дам надежда на всички хора изпаднали в изключително тежкото състояние, че лечение има! Ако желаете да ми пишете
6
0
Анонимен
Анонимен
27.01.2019 07:38
Здравейте !!! МОЖЕ ДА МИ НАПИШЕТЕ КЪДЕ И ПРИ КОЙ ЛЕКАР ХОДИХТЕ И В КОЯ БОЛНИЦА ЩЕ БЪДА БЛАГОДАРНА
0
0
Анонимен
Анонимен
30.07.2018 09:15
neznam no i pri men ima nekakav problem sled vadeneto na zab no niamam diagnoza
0
0