ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Стафилококова инфекция

Стафилококова инфекция

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Стафилококи
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Стафилококите представляват група бактерии, които причиняват различни заболявания, в зависимост от мястото на инфектираните тъкани. Стафилококите са грам-положителни бактерии с правилна сферична форма. Разположени са на групи и са неподвижни.

Съществуват над 30 различни вида стафилококи, които могат да причинят инфекция в човешкия организъм. Най-често обаче, инфекциите сред хората се дължат на Стафилококус Ауреус.

Стафилококите представляват част от микрофлората на една четвърт от населението. В голяма част от случаите, когато са част от естествената микрофлора, не причиняват заболяване. При нараняване обаче, те преодоляват естествената защита на организма и инфектират локалните тъкани.

Повишен риск от стафилококова инфекция се отчита при кърмещи жени, новородени, хора с хронични заболявания като диабет, ракови, белодродни и сърдечно-съдови заболявания. Повишен е и рискът при хора на инжекции, хора с кожни наранявания или заболявания, след оперативни интервенци, при отслабена имунна система.

Висока температура

Стафилококовата инфекция се предава при контакт от човек на човек, поради което задължително трябва да се покрие инфектираната зона, да се поддържа висока лична хигиена. Ръцете трябва да се измиват редовно, особено след обработка на раната и смяната на превръзката.

Симптоми при стафилококова инфекция

Стафилококите най-често стават причина за инфекции на кожата. Тогава върху кожата се образуват фурункули, абсцеси, ечемик и други неприятни образувания, които зависят от засегнатото място. Обикновено се забелязва оток и зачервяване, усеща се болка.

Бременни жени най-често страдат от мастит или абсцес на гърдата. При абсцеса стафилококите се откриват в кърмата. При навлизане на стафилококите в кръвта се развиват опасни състояния като бактериемия и сепсис.

При навлизане на стафилококите в кръвта се получават по-сериозни и дълбоки инфекции, които могат да се усложнят и да доведат до неприятен изход.

Много често хранителни отравяния също се дължат на стафилококова инфекция. Оплакванията включват гадене и повръщане, диария и обезводняване на организма. Симптомите се получават в резултат на отравянето с токсина, който отделят Стафилококус Ауреус. В този случай болните не са заразни.

Друго състояние, което е предизвикано от стафилококова инфекция е синдром на токсичен шок. Той се среща при жените, използващи тампони по време на менструация. Признаците са внезапна висока температура, диария, повръщане, болки в мускулите, рязко понижаване на артериалното налягане. Състоянието крие сериозен риск за живота.

Стафилококова инфекция

Диагностициране на стафилококова инфекция

Стафилококовата инфекция е опасно състояние, което трябва да се диагностицира навреме. С оглед симптомите се назначава микробиологично изследване, което да потвърди или отхвърли наличието на стафилококи.

Лечение на стафилококова инфекция

Кожните инфекции се овладяват с антибиотици. Много важно е да се проведе пълен курс на лечение, в противен случай бактериите не могат да се унищожат напълно и е възможна повторна инфекция. Така и вероятността да се развие резистентност на микроорганизмите към лекарството е много висока.

80% от случаите на навлизане на Стафилококус Ауреус, при които не е приложено лечение завършват фатално и 30%, при което е приложено антибиотично лечение.

Стафилококовата инфекция е особено опасна за хора, които имат отслабен имунитет. Тя може да доведе до менингит, пневмония и по-дълбоки инфекции.

Превенция на стафилококова инфекция

Превенцията на инфекция със стафилококи е възможно най-добрият начин за борба с тази опасна бактерия. Рисковите фактори за инфектиране трябва да се намалят до минимум. При менструално кървене, тампонът трябва да се сменя на всеки четири часа.

Добрата лична хигиена и редовното миене на ръцете са основни превантивни мерки на стафилококова инфекция. Контактът с открити рани е напълно нежелателен. Охлузвания, драскотини, лезии трябва да се покриват с чисти превръзки, за да се предпази наранената кожа от инфектиране.

Правилното обгрижване на раната и стерилността на превръзката са от изключително значение. Храните трябва да се следят за срок на годност, правилно съхранение и упоменат производител.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest