ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Стрептококи и стафилококи

Стрептококи и стафилококи

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Стрептококи
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Стафилококите представляват род бактерии от едноименното семейство. Родът включва приблизително 35 вида и подвида. Стафилококите причиняват разнообразни леки до много тежки инфекции с висока смъртност. Стафилококус ауреус се разглежда като единствен важен стафилокок за човешката патология.

Той причинява следните заболявания: костно-ставни инфекции /септичен артрит, остеомиелит/; кожни инфекции /фоликулити, омфалит, фурункули/; неонатален абсцес на млечната жлеза; стафилококови невроинфекции; инфекции на долните дихателни пътища като пневмонии.

Стрептококите представляват голяма група грам положителни коки, които са широко разпространени и причиняват разнообразна клинична картина. Стрептококус пневмоние причинява пневмококови инфекции, които причиняват редица сериозни заболявания при деца и възрастни.

Когато бактериите проникнат в кръвта, те причиняват бактериемия и сепсис, а при попадане в мозъка предизвикват пневмококов менингит. Пневмококовите инфекции могат да предизвикат още синузит, възпаление на средното ухо и чести възпаления на горните дихателни пътища.

Стафилококи

По данни на Световната здравна организация /СЗО/ пневмококовите инфекции са водеща причина за заболеваемост и смъртност в развиващите се страни. Всяка година в резултат на пневмококови инфекции в света умират над 1 млн. деца под 5-годишна възраст.

Стрептококус пневмоние причинява тежки пневмонии, менингит с тежък изход и сепсис. Около 40% от случаите на пневмококов менингит се случват през първата година от живота на детето.

Симптоми при стрептококи и стафилококи

Заразяването със стрептококи често се нарича възпалено гърло. Болката при стрептококи се различава значително от обикновена настинка, заразна е и често се прихваща от други носители на бактерията.

Болката се усеща през почти цялото време и се увеличава с разгръщане на болестта. Зачервените сливици и гърло са първите признаци. Други характерни прояви на заболяването са главоболие, висока температура, болки в гърба, световъртеж, прилошаване, загуба на чувство за ориентация.

Най-честите симптоми при стафилококи идват от страна на кожата – образуване на ечемик, абсцеси, фурункули и други неприятни образувания, които зависят от засегнатото място.

Диагностициране на стафилококи и стафилококи

Необходимите изследвания включват изследване на кръв и урина, микробиологични изследвания на различни секрети /от нос, гърло, абсцес, обрив/, маркери за възпаление, стерилна урина, лумбална пункция, хемокултури и др.

Лечение на стрептококи и стафилококи

Сливици

Заболяванията, предизвикани от стрептококи, се лекуват основно с антибиотици. Стрептококите, причиняващи ангина, сепсис, синдром на токсичен шок, скарлатина, ревматизъм, еризипел и други са чувствителни на антибиотици от групата на пеницилините.

В терапия на остри гнойни инфекции се прилагат антистрептококови гамаглобулинови препарати. Заболяванията, причинени от ентерококи се лекуват с комбинация от пеницилин и аминогликозиди. Пневмококите са чувствителни на макролиди, пеницилини и хлорамфениколи.

За лечението на инфекции със стафилококи най-често се тетрациклини, макролиди, аминогликозиди, хлорамфениколи и др. При избора на най-добър препарат се вземат предвиди резултатите от антибограма, наличие на свръхчувствителност, локализация и тежест на инфекцията, както и други фактори.

Всички инфекции при новороденото бебе трябва да се третират като изключително опасни, с оглед неукрепналата имунна система. Непосредствено след раждането бебето има пасивен имунитет, получен от плацентата. Майчиното мляко има много добри антибактериални и антивирусни свойства, поради което кърмените деца по-рядко боледуват от чревни и респираторни инфекции.

Предпазване от стрептококи и стафилококи

Предпазните мерки са свързани с повишаване устойчивостта на неукрепналия детски организъм и избягване на контактите с причинителя.

Повишаването на устойчивостта се изразява в закаляване и поддържане на двигателна активност, рационално хранене и използването на имунодулатори. Избягването на контактите с инфекциозните агенти се постига чрез спазване на добра семейна и лична хигиена, дезинфекция на използваните предмети.

За една част от причинителите на заболявания от рода Стрептококи има регистрирана ваксина.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest