ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Здравословни ползи от бръшлян

Здравословни ползи от бръшлян

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Бръшлян
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Бръшлянът е перфектната декорация за всяка фасада, стая, градина и двор. Освен идеално средство за освежаване на атмосферата обаче, той притежава и доста слабо известни здравословни ползи.

Най-популярният от видовете бръшлян е английският. Той притежава кожести лъскави тъмнозелени или светли листа, разположени последователно по стъблото. Бръшлянът цъфти в цъфти с дребни жълто – зелени цветове, в периода късно лято до късна есен. През зимният период ражда плодове, наподобяващи боровинки.

Широко разпространено е вярването, че бръшлянът е паразит, хранещ се с веществата на растенията, към които се прикрепя. Това е факт, тъй като той в действителност наистина съдържа отровни вещества в състава си. Въпреки това в родината си, Европа, бръшлянът се радва на широка популярност.

Този красив пълзящ храст може да се окаже и важна част от домашната аптечка. Най-полезен е срещу кашлица и е в състава на редица сиропи, борещи се с нея.

За да приготвите подобна полезна отвара в домашни условия, то 1 супена лъжица от билката се вари 10 минути в 0, 5 л вода. Прецежда се до избистряне и се пие по една кафена чашка, три пъти дневно.

Ползи от Бръшлян

За приготвянето на отварата, сами трябва да се снабдите с бръшлян. Той трябва да е чист. За целта трябва да се бере в близост до по-чист парк или гора, както и в планината.

Освен при кашлица, с получената билка успешно се лекуват бронхит, бяло течение (чрез промивки), обилна менструация, болести на черния дроб и др. чернодробно-жлъчни заболявания, при ревматизъм и подагра.

Цялостното изчистване на жлъчните камъни например е способно да се извърши само и единствено чрез бръшлян. За целта посочената рецепта се приготвя по малко по различен начин - 1 супена лъжица листа от него се слагат в 500 грама вино.

Оставя се да престои и се приема по една супена лъжица от отварата след всяко ядене. Дозата не трябва да се превишава и да се ползва продължително.

При външни проблеми също помага – с първата посочена смес се мажат мазоли, гнойни рани, брадавици, изгаряния и косопад.

С бръшляна обаче трябва да се внимава, тъй като в големи дози е отровен. Любопитно е също така да се спомене, че освен всичките му посочени предимства, някои от съставките му се използват и в козметиката, по-специално в продуктите за целулит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest