Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Работа пред компютър - какви рискове крие?

Работа пред компютър - какви рискове крие?

Работа пред компютър

Голяма част от хората смятат, че да работиш в офис е едно от най-лесните занимания. Битува мнението, че по този начин човек изобщо не се натоварва и общо взето работният му ден минава съвсем леко, което пък не може да донесе кой знае какви здравословни неразположения и проблеми.

Специалистите, обаче, определено са на съвсем друго мнение, както и милионите хора по света, които ежедневно, понякога 7 дни в седмицата, се взират като зомбирани в цифрите и буквите на монитора.

Работа в офис

Много са рисковете, които крие работата на бюро или т.нар. работа пред компютър. Все пак има някакъв начин да намалим вредното въздействие, което ни носи ежедневното седене пред компютъра. Проблемите, които могат да се появят при хората работещи на бюро, могат да се появят и при други, които имат професии, в които действията за еднотипни и повтарящи се.

Компютъри

1. Остеохондроза – това заболяване засяга много половината от работещите в офис, чиято дейност се изразява предимно в това да са седнали всеки ден на бюро. Остеохондрозата представляват болки в гърба, като няма възраст, която да е по-опасна или конкретно място, където болката да започва. Обикновено се появява внезапно, а напоследък все повече млади хора страдат от това, заради постоянната употреба на компютър. Има начин да се предпазим от това – достатъчно е на всеки половин час да променяме позата си. По този начин няма да дадем възможност на крайниците ни да се схващат.

2. Разширени вени – постоянната принудителна поза може да доведе и до това. Липсата на движение влияе пагубно на организма. Позата е една и съща в продължение на няколко часа. Ако искате да се предпазите, на първо място трябва да спрете да кръстосвате краката си.

Главоболие

3. Затлъстяване – изключително обсъждан проблем дори в световен мащаб. Имайки предвид колко често ставате от бюрото си, пък и постоянното похапване на фъстъци, чипс, няма нищо учудващо, че това е най-опасният и често срещан проблем при офис служителите. Можем да предотвратим възможността от качване на килограми, като не държим храна в близост до бюрото си. Ако огладнеете е по-добре да се разходите да магазина и обратно.

Синдром на сухите очи

4. Синдром на карпалния тунел – този синдром представлява силно изтръпване на пръстите на ръцете, съчетано с отпадналост на ръката и лека, но постоянна болка. Ако работите с компютър, в седнало положение повече от 15 часа седмично, шансът да не ви се случи е минимален. Можете да се предпазите, като правите кратки почивки – не се застоявайте твърде дълго пред монитора. На всеки час се разхождайте за кратко, отпускайте ръцете си.

5. Синдром на сухите очи са добре познати на хората, които прекарват деня си пред компютър, защото човек мига много по-рядко, когато е пред компютъра (три пъти по-рядко, отколкото ако не е пред монитор). За да се предпазите, нагласете монитора, така че да бъде малко по-ниско от погледа ви. Освен това е добре да бъде на разстояние от очите поне 60 см.

Опитвайте се да прекарвате всяка свободна минута в разходки сред природата, ако използвате асансьор – забравете го, започнете да се качвате и слизате по стълбите. Хубаво е също да правите въртеливи движения с глава на всеки час – дори не е нужно да напускате работното място.

След като се приберете от дългия работен ден, сложете краката си така, че да бъдат на високо. Намерете си хоби, което не е свързано с компютъра или стоенето на едно място, спортувайте повече през почивките си, за да избегнете евентуални проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest