ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Какво да правим, ако свекървата ни тормози

Какво да правим, ако свекървата ни тормози

Свекърва
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части-14%
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
50.74 лв.
Виж ››

За отношенията снаха-свекърва има толкова много вицове и в повечето от тях свекървата е демонизирана и натоварена с много негативизъм. Истина е, че понякога тези две любими жени в живота на мъжа никак не се разбират и откровено не се харесват.

Не може да се каже кой е прав и кой - крив. В единия случай – жената, съпругата, тя е избраницата на сина и от родителите се очаква да я приемат.

Дори не е нужно да я харесват, да я обичат или да се сприятеляват, достатъчно е да приемат неговия избор. Другото "нежно създание" – неговата майка, свекървата, е жената, която го е родила, дала му е живот и го е отгледала.

Караници със свекърва

При подобна конфликтна ситуация в семейството е трудно да решим какъв подход да имаме към майката на любимия и какво да направим, за да предотвратим дрязгите в семейството?

Ако свекървата ви дразни, говори нарочно безсмислици по ваш адрес, недоволства перманентно от стореното от ваша страна и в общи линии направи си ви тормози, най-важното е да не давате шанс на нещата, които казва или върши, да ви нараняват.

Несъмнено неговата майка ще се вгледа не в това, което имате, а в онова което ви липсва, във вашите недостатъци. Не обръщайте внимание – с времето ще успеете да промените мнението й за някои неща, но за други – няма как да стане. Преди всичко това е сблъсък на две поколения и въпрос на женска ревност до известна степен.

Свекърви

Приемате нещата такива, каквито са и спазвайте дистанция във вертикала - стойте над нещата и гледайте отгоре на случващото се. Говорете интелигентно с равен тон и без да изпадате в емоционални изблици. Крещене и "дърпане на коси" е нежелателна сцена.

В началото на съжителството ви с любимия е много вероятно майка му да иска да ви помогне, макар често тази помощ да ви идва в повече. Ако действително опитът за помощ се превърне в нещо като вмешателство, най-добре говорете с нея, но като двойка.

Благодарете й за съветите и помощта, но й обяснете, че в крайна сметка крайното решение ваше и на половинката ви. В никакъв случай не позволявайте отношенията с майка му да сложат клин между вас и съпруга ви – има безброй примери за двойки, които се разделят, защото "мама" е твърде властна.

В крайна сметка можете и да прекратите срещите си с нея, стига да не живеете под един покрив, но помислете, как ще се почувства мъжът ви? Ако той каже, че не иска да вижда вашата майка?

Снаха и свекърва

Най-добрият път към една свекърва е да бъдете себе си. Не си позволявайте да обиждате, но и не оставяйте някой „да ви се качва” на главата. Не се дразнете, не преживявайте срещите си с нея – оставете я привидно да властва и я "смажете" с думи и аргументи.

Ако проблемите са по-дълбоки и тя ви тормози дори пред сина си, респективно мъжа ви, а той мълчи, тогава проблемът не идва точно от свекървата. За да нямате проблеми с майката на вашия любим, поставете правила още в началото, но не бъдете груби и студени.

Приемете я като още един човек, който можете да опознаете, а ако тя реши, че не желае, приемете и нейното желание, но не поставяйте любимия в ситуация на избор.

И нека все пак не забравяме, че свекърва не винаги е равно на звяр, а снаха – не винаги е равно на кротко агънце. За да има колкото е възможно хармонични отношения, трябва и двете да проявяват внимание една към друга, поне заради мъжа, който е причина за съвместните ви радости и конфликти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Georgiew
Georgiew
21.10.2013 12:52
Да и дадем нещо запичащо или по-добре обратно! Да получи дъловременно разтройство! Ако не помогне има и други начини, например различни психоатаки, вкл. изчезване на ценности и пр.
3
3