Ушни инфекции

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Ушни инфекции
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Ушните инфекции са сред най-честата причина за посещение на лекар в детска възраст. Всеки 3 от 4 деца са имали поне една ушна инфекция до навършване на три годишна възраст. Има два основни типа ушни инфекции при децата – възпаления на средното и външното ухо.

Факторите, предизвикващи появата на подобни възпаления, са много. Най-често се наблюдава възпаление на средното ухо, познато като отит. Причинителите на отита са бактерии.

Високата честота на ушните инфекции при децата се дължи на някои анатомични различия. При тях Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с гърлото и служи за изравняване на налягането, е все още недоразвита и по-къса, отколкото при възрастните хора. Това може да стане причина за честото инфектиране на ухото.

Най-често срещаните рискови фактори за ушни инфекции са посещение на детска градина; наследствена предразположеност към проблеми с ушите; предишни ушни инфекции и чести настинки; алергии, които предизвикват задух; заспиване с биберон или шише; тютюнев дим в помещенията, където се намират децата; ниско тегло след раждането или недоносеност.

Според холандски изследователи, рискът от повтарящи се ушни инфекции е двойно по-голям при деца, които използват биберони залъгалки.

Проблеми с ушите

Симптоми при ушни инфекции

Най-често срещаните симптоми при ушни инфекции са болка в ухото, чувство за отпадналост, висока температура, гадене и повръщане, изтичане на гной от ухото. Възможно е да се наблюдава намаляване на слуха.

Ако детето е прекалено малко и не може да каже какво го боли, възпаленията на ухото могат да се разпознаят по дърпане с ръка на болното ухо, трудно заспиване на температура, лесна раздразнителност и често разплакване, намален слух и нереагиране при някои звуци.

Диагностициране на ушни инфекции

Необходимо е да се извърши консултация с лекар УНГ, който да се запознае с оплакванията и да на направи преглед. Ушните инфекции изискват своевременна диагностика, за да се избегнат усложнения.

Лечение на ушни инфекции

В някои случаи възпалението на средното ухо може да отмине само и да не се наложи употребата на антибиотици. Лекуващият лекар може да препоръча изчакване от 1-2 дни, за да се види дали инфекцията ще отмине.

Ако след определения период състоянието не се подобрява, задължително трябва да се започне антибиотична терапия. За голямо съжаление, бактериите, които предизвикват възпаленията развиват бърза резистентност към антибиотици и се лекуват по-трудно и продължително.

При продължително лечение, което не дава желания резултат е възможно прилагането на процедура при която се пробива дупка в тъпанчето. По този начин, гнойта, събрала се в него изтича и се облекчава болката. Течността се тества, за да се намери най-добрият антибиотик, който би могъл да повлияе положително на инфекцията. Тази манипулация се извършва от специалист УНГ.

Висока температура

Когато бактерията е твърде устойчива, а инфекцията и загубата на слуха са налице за период 3-6 месеца, както и при често повтарящо се инфектиране се прибягва до по-различен метод.

Специалистът УНГ поставя специална тръбичка в ухото – хирургическа процедура, която се извършва под упойка. Тръбичката остава в ухото за половин година, след което сама е изхвърлена от организма. С възрастта проблеми с бактериите отшумяват и изчезват.

Най-често срещаните усложнения са хронични или повтарящи се инфекции, които могат да причинят дългосрочни усложнения. Това са увреждане на тъпанчето, менингит или проблеми в развитието на речта.

Предпазване от ушни инфекции

Не съществува определена схема за предпазване от ушни инфекции, но е доказано, че някои фактори могат значително да намалят риска.

На първо място естествено хранените деца са с по-малък риск от подобни инфекции; детето трябва да се научи на добра лична хигиена и редовно измиване на ръцете; доколкото е възможно трябва да се намалят контактите на детето с големи групи деца, защото в подобни колективи респираторните заболявания са често явление.

Родителите трябва да следят за редовното изпълнение на имунизационния календар, защото определени ваксини могат да намалят риска от следващи ушни инфекции. Детето не бива да се излага на цигарен дим.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest