ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»За и против конците за зъби

За и против конците за зъби

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Конци за зъби
Акумулаторен масажор за глава-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
52.20 лв.
Виж ››

След съвета за съвестно и редовно миене на зъбите, на второ място от съветите на денталните медици се нарежда този за употребата на конци за зъби. Докато четкането с четка и паста почиства 65% от натрупванията на храна по зъбите, то останалите 35% трябва да бъдат премахнати със конец.

Всеки зъболекар съветва своите пациенти задължително да използва конец за почистване на пространствата между зъбите. Предназначението на конците за зъби е точно това - да почистят труднодостъпните места - там, където не могат да проникнат косъмчетата на четката за зъби. Подобна интервенция е наложителна, тъй като междузъбните пространства са особено благоприятни за развитието на кариеси.

Орална хигиена

В аптеките могат да се намерят два вида конци за зъби - с или без восък. Правилната употреба зависи от това какъв конец сте си избрали. Тези с восък се препоръчват на пациенти с много тесни междузъбни пространства, най-често при млади хора.

От друга страна конците за зъби без восък имат добра диагностична функция, тъй като по-лесно се задържат на места, където вече са се образували кариеси или пломбата е остаряла.

Конците за зъби трябва да се използват ежедневно. Трябва да се знае и точно как да става това. Елементарните стъпки, които трябва да следвате, могат да бъдат използвани навсякъде и по всяко време – в обедната почивка, вкъщи, в офиса, докато работите на своя компютър или гледате телевизия. Щом свикнете, то този процес ще ви отнема само няколко минути. Ето какво трябва да направите:

Конец за зъби

Откъснете конец с дължина 40-45 см. Навийте го на средните пръсти на всяка ръка. Дръжте конеца между палеца и показалеца, като оставите разстояние между тях 2-3 см. Внимателно плъзнете конеца в междузъбното пространство, като го движите напред - назад.

Ако контактът между два зъба е силен, може да се наложи използването на малко натиск. Внимавайте обаче да не увредите венеца. Прегънете конеца така, че да образува C-образна форма и да почиства максимална площ от зъба.

Започнете да го движите нагоре и надолу по повърхността на зъба, като се уверете, че влиза и в подвенечното джобче. Повторете същото със съседната зъбна страна, както и със съседния зъб, докато не почистите всички докрай.

Изплакнете с вода за уста.

Единственото, с което може да навреди конеца за зъби, е ако бъде по-агресивно използван. Част от него може да се заклещи между зъбите и/или да нарани това пространство.

Ако това стане, е най-добре да посетите вашият зъболекар. За да не се стига до подобни ексцесии, почистването с конци за зъби трябва да става бавно и внимателно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest