Чревни заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Чревни заболявания
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Червата са централен орган на храносмилането. При разгъване те заемат обща площ от 300 квадратни метра. Жлезите в слизестата обвивка на червата и останалите храносмилатлни жлези изработват за едно денонощие до 8 л течности. Благосъстоянието на червата е от изключително значение за общото здравословно състояние.

Чревните заболявания са много често срещан проблем, който все повече се изостря и притеснява съвременното общество. Чревните заболявания са различни по характер и вид, но те обременяват целия организъм и предизвикват дисбаланс в здравословното състояние на човек.

Видове чревни заболявания

Едни от най-честите чревни заболявания са:

Дисбактериоза на червата – изключително разпространено явление, което се среща в около 90% от възрастното население. Различни са причините за дисбактериоза – прием на антибиотици, продължителни чревни инфекции, хранителни смущения, недоимъчно хранене, спад в имунитета. Дисбактериозата се характериза с поява на вредни бактерии и гъбички и намаляването на количеството полезни микроорганизми. Ако не се излекува навреме, по стените на червата с течение на времето се развива колит и заболяването се задълбочава.

Заболявания на червата

Колити – група заболявания, които поразяват лигавицата на тънките и дебелото черво. Общите симптоми включват болка и напрегнатост в корема, болки в ставите, загуба на тегло, депресия и умора, треска, потене. При някои колити характерен симптом е диарията, а при други – запекът. Други симптоми са газовете, несмилането на храната докрай, стомашните киселини, повръщане и болки в целия стомашно-чревен тракт.

Запек – състояние, характеризиращо се с ниска честота на ходене по голяма нужда и необходимост от напъване, за да се изпразнят червата. Колкото и да е странно, причините за запека са малко известни. При много лица със запек се наблюдава забавено преминаване на храната по стомашния тракт, вследствие на неправилно функциониране на нервния сплит на червата. Обсъжда се ролята на ендокринни и нервни заболявания, прием на лекарства.

Диария – увеличаване честотата на изхожданията или наличие на разхлабени изпражнения. Най-често срещания причинител за диария са инфекции – вирусни, бактериални и паразитни.

Рак на дебелото черво – най-често срещания рак на храносмилателния тракт. Засяга мъже и жени на възраст между 40 и 60 години. Факторите, които способстват развитието на този вид рак са: начинът на хранене и преобладаването на месни, брашнени и мазни храни за сметка продуктите с растителен произход; задържане на фекалии в червата поради запек и непълно изхождане; заболявания, които засягат дебелото черво /полипи и колити/; наследствена обремененост.

Рак на правото черво – сериозно заболяване, което дълго време може да се развива без симптоми. В напредналите фази се наблюдава изхождане на тъмна кръв и слуз. Нерядко се наблюдава редуването на запек с разстройство. Болката е много късен белег.

Симптоми при чревни заболявания

В зависимост от вида и тежестта на чревните заболявания, симптомите варират. Индикации за наличие на подобни заболявания са проблеми с изхождането, болки в стомаха, повръщане, гадане, газове, киселини, изхождане на кръв, несмилане на храната докрай и редица други.

Болести на стомаха

Диагностициране на чревни заболявания

При наличието на подобни симптоми задължително трябва да се потърси лекар. Диагностицирането на чревните заболявания започва с разпит на пациента, описване на симптомите и продължителността им.

Назначават се редица изследвания, които да конкретизират вида на заболяването. Възможно е да се проведат колоноскопия, рентгеново изследване и редица други изследвания. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добри са шансовете за неговото излекуване.

Лечение на чревни заболявания

Лечението на чревни заболявания може да е дълъг и сложен процес, в зависимост от вида на заболяването. По-леките заболявания се лекуват с промяна в начина на хранене, докато по-тежките изискват назначаването на медикаменти, а понякога и операции. Правилното хранене е ключов момент в предпазването и облекчаването на чревни заболявания.

Първият и най-важен принцип на храненето при чревни заболявания е изискването за покой на засегнатия орган. Диетата не бива да натоварва, дразни или възбужда секреторната и двигателната функция на червата. Храненето е най-важният фактор за здрав стомашно-чревен тракт и общо здравословно състояние.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest