ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Да се научим да дишаме правилно

Да се научим да дишаме правилно

Дишане
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Гуруто по техника на дишане Ален Долан ни съветва да се научим да извършваме процесът на вдишване и издишване правилно, за да имаме по-високо самочувствие и да сме здрави. Той определя няколко стъпки, чрез които можем да се научим да дишаме правилно.

Първата е разберем какъв точно е нашият начин на дишане. За тази цел трябва да сложим едната ръка на гърдите, а другата да поставим върху корема, затваряме очи и вдишваме дълбоко, след което издишваме.

Целта на това упражнение е да установим коя е ръката, която се движи повече в този процес – дали е тази, която поставихме върху гърдите или тази, която беше на корема.

Проучвания доказват, че над 80 на сто от хората дишат с горната част на тялото си, тоест ръката, която е на гърдите се движи повече. Това ни позволява да определим в коя група принадлежим и съответно ще ни стане по-лесно да започнем да дишаме правилно.

Правилно Дишане

Ако сте от хората, които дишат с горната част на тялото си, трябва да знаете, че при вас се забелязва доста често чувство на тревожност и стрес.

Упражнения за Дишане

По-добрият вариант е да дишате с корема, защото тогава в организма се „внася” необходимото спокойствие. Има техника, която може да помогне да се научим да вдишваме и издишваме правилно.

Седнете на пода и застанете по такъв начин, че тялото ви да бъде свито на около 45 градуса. Следва да сложите ръката си върху корема.

Започвате да поемате въздух през носа, като си представяте, че на мястото на корема ви има един балон, който постепенно надувате, като вдишвате. Надувайте колкото можете, след това издишайте. Упражнението се прави поне пет минути.

В случай, че дишате повече през корема, научете се да го правите и през горната част на тялото си. Направете същото упражнение, но този път се съсредоточете не само в надуването на „балона”, а и в това откъде се движи въздухът.

Преди да попадне в този „балон”, той минава през горната част на вашето тяло. Долан смята, че единствено чрез правилното дишане можем да подобрим всички процеси в нашето тяло.

Според Пранаяма (правилното дишане) има три вида на дишане. Първият е гръден, тогава когато човек изпълва само гръдния кош с въздух – това е най-неправилният начин. Вторият начин е чрез корема и третият начин е чрез диафрагмата.

Най-правилно според йогата е сливането и на трите вида. За да го постигнем, е най-добре да се допитаме до преподавател по йога.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest