ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при диабет и какво да предприемем

Симптоми при диабет и какво да предприемем

НевенаНевена
Новак
2718
Симптоми при диабет
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Ранните симптоми на диабета, особено при тип 2, могат да бъдат незабелижими или дори безобидни. Възможно е да имате диабет от месеци, но да не сте забелязали симптомите.

Запознайте се с тях, за да можете да направите ранна диагностика, ако са налице.

1. Прекомерна жажда и често уриниране

Инсулин

При диабет бъбреците работят повече, за да абсорбират излишната захар, а честото уриниране може да ви дехидратира. Тогава започвате да пиете повече течности, което също увеличшава честотата на уриниране.

2. Умора

Чувствате умора, поради факта, че организмът ви, не е в състояние да използва захарта за енергийни нужди. Дехидратирането и честото уриниране също може да ви изтощят.

3. Загуба на тегло

Болки в костите

Когато губите захар чрез често уриниране, вие губите и калории. Промяната в теглото е симптом, проявяващ се най-вече при диабет от тип 1.

4. Замъглено виждане

Високите нива на кръвна захар дърпат течности от тъканите, включително и от очите. За повечето хора тези ранни проблеми не водят до проблеми със зрението. Въпреки това, ако проблемите напреднат незабележимо, има вероятност от загуба на зрение.

5. Бавно зарастващи рани и инфекции

Наблюдава се, че хората с диабет страдат по-често от инфекции. При жените, инфекциите в пикучния мехур и вагината са много често проявени.

Чувствителни венци

6. Изтръпване в краката и ръцете

Излишъкът на захар в кръвта може да доведе до проблеми в нервите. Може да забележите изтръпване и губене на чубвствителсност в краката и ръцете и пареща болка в раменете, ръцете, краката и ходилата.

7. Червени, подути и чувствителни венци

Диабетът може да отслаби способността ви да се преборите с микробите, което увеличава риска за инфекции във венеца и костите. Възможно е зъбите да се оголят от към венеца и да се разхлабят.

Наблюдавайте се и взимайте на сериозно сигналите на тялото си. Свържете се с лекаря си, ако забележите някой от симптомите. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, по-бързо ще започне лечението.

Диабетът е сериозно заболяване. Въпреки това с ваша помощ и медицински грижи, можете да се справите с него и да се радвате на активен и пълноценен живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest