ezine.bg»Статии»За Дома»Откажете се от пластмасата!

Откажете се от пластмасата!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k464
Пластмаса
Регулируем органайзер за окачване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Регулируем органайзер за окачване
13.50 лв.
Виж ››

Съзнателно или не, ние всекидневно използваме пластмаси. Пликове за покупки, тефлонови домакински съдове, дори четката ни за зъби – пластмасата е неизменна част от ежедневието - дори храната, която купуваме, е опакована с пластмаса.

Това, което повечето хора не знаят, или просто не са забелязали, е цифрата от 1 до 7, разположена в триъгълник върху пластмасовите материали. Тя символизира рециклиране и служи за ориентир каква точно е използваната пластмаса и по какъв начин да се рециклира след употреба. Спрямо тези цифри спокойно можем да се ориентираме в каква степен конкретната пластмаса е вредна и дали трябва да я премахнем завинаги от ползваните консумативи у дома.

Пластмасови бебешки шишета

И така, за да се предпазим от вредните пластмаси, на първо време трябва да се научим винаги да гледаме опаковките на храните, които купуваме. Ако на тях не е отбелязан видът използвана пластмаса, това е сигурен знак, че тя е неподходяща или най-малкото, че за производството й е използвана рециклирана пластмаса.

Поради опасност от отделяне на бисфенол А, е абсолютно забранено да се използват рециклирани пластмаси за хранителни продукти. В триъгълника за рециклиране те се отбелязват с номер 7, а под него, с O или OTHER. Като изключително опасни пластмаси се определят обозначените с номера 3, 6 и 7.

Пластмаси

Първата пластмаса, която не трябва да допускате у дома, са кофичките от кисело мляко. Водещите български производители го продават в кофички от полиститен – пластмаса с номер 6(PS). Този вид пластмаса не е подходящ за опаковане на хранителни продукти.

Когато в него се поставят хранителни продукти, има реален риск в тях да попаднат вредни химикали от пластмасата. И изобщо - не купувайте хранителни продукти в пластмасови опаковки, на които не е отбелязан вида пластмаса.

Дори когато прибирате останала храна, не я поставяйте в пластмасов съд. За целта спокойно можете да използвате стъклен, керамичен или порцеланов съд.

Рециклиране

Изхвърлете всички пластмасови прибори, съдове, чаши и по възможност не използвайте такива. Спокойно могат да се заменят с посуда от друг материал. И колкото и да ви е неприятно, ако искате да се отървете от пластмасата, ще трябва да изхвърлите всички тефлонови тави, тигани и съдове.

Те са вредни, тъй като, когато се пренагреят, от тях се отделя перфлуороктановата киселина, която има канцерогенно действие.

Не топлете пластмасови съдове с храна в микровълнова фурна. Храната се уврежда от самия съд при нагряване.

Когато става въпрос за вредни пластмаси, то от тях най-застрашени са малките деца. Когато купувате пластмасови играчки, много внимателно ги преглеждайте. Те задължително трябва да имат знак, указващ от каква пластмаса са произведени.

Бебешки лъжички

А когато купувате пластмасови шишета за хранене, купички и лъжички за бебета, то се уверете, че върху тях има надпис, че не съдържат бисфенол А(BPA free). Също така, не употребявайте бебешки шишета без обозначение за използваната пластмаса.

Ако няма такъв е почти сигурно, че за производството им е използвана рециклирана пластмаса с код за рециклиране 7. Вероятността да съдържат поликарбонат и съответно бисфенол А е почти 100%.

Ако все пак имате пластмасови материали, то се уверете, че не се излагат на пряка слънчева светлина. По този начин отделяните химикали значително биха се увеличили.

И изобщо, колкото и да е лесна за употреба, пластмасата е вреден материал, който попадайки в природата е неразградим и по веригата попада отново в нашия организъм. Това от своя страна доказано причинява болестни състояния като рак, безплодие и т.н. Използването на пластмаса трябва да се спре напълно или поне е добре да се намали и да бъде контролирано, ако държите на собственото си здраве и това на нашата планета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Боян
Боян
15.09.2013 20:21
Полезно инфо. Винаги ме интересувало точно това за пластмасовите опаковки, но досега не бях попадал..

Голяма работа като са мръсни плодовете и зеленчуците. Взимате торба, за която не се притеснявате, че ще изцапате и това е.
0
0
Юлия
Юлия
14.06.2013 16:09
Ако бяха оставили безплатните чантички в магазините щеше да е много по-добре. Сега вземаме по 20 000 кесийки и кесийчици докато стигнем до касата, а преди безплатните чантички поне се използваха многократно.АЗ използвам торби за многократна употреба, но пак не може да се сложат вътре мръсните плодове и зеленчуци. Принуждавам се да късам една камара найлонки, които ако издържат до кухнята, нямат никакво приложение повече. Добре е да се разпространят повече хартиени чантички в магазините
1
0
RIV
RIV
12.06.2013 23:35
Не е точна така, както е описано, тъй като има и европейско и българско законодателство, съгласно което контролните органи правят проверки за съответствие на опаковките, в който се опаковат храни и няма как това да не бъде спазено и храните да се пуснат за продажба, като разбира се изключвам кварталните фабрики за кисело мляко. Факт е обаче за купичките и кофичките, който хората масово си купуват от "пазара" и разни съмнителни търговци.
0
0