Невроза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Невроза
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-18%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.56 лв.
Виж ››

Неврозата представлява група от психични разстройства, които включват стресови състояния, при които поведението не е извън приетите норми. Другите наименования на състоянието са невротично разстройство и психоневроза, а страдащите от него се наричат невротици.

Терминът невроза за първи път е предложен през 1769 година от шотландския медик Уилям Кълан с цел дефиниране на болести, които пораждат смущения в личността. Като официално понятие е възприето от Зигмунд Фройд за обозначаване на заболяване, чиито симптоми сигнализират за психичен конфликт от детството, който е изтласкан на заден план.

Видове невроза и симптоми

Тревожни състояния – включват субективно усещане за надвиснала заплаха или неизбежна опасност. Тревожността е част от живота и донякъде има защитна функция. В случай на опасност тя подготвя организма за справянето с нея. Страховете могат да бъдат свързани с мисли за близките, за здравословното състояние, свръхзагриженост и несигурност по отношение на ежедневните дейности.

Тревожността се превръща в проблем, когато причинява сериозен дискомфорт и пречи на извършване на задълженията. Този тип невроза е най-разпространен и се характеризира с главоболие, нарушения в съня, избухливост и раздразнителност, нетърпение, намалена издръжливост на физически и умствени натоварвания.

Неврозни състояния

Много често се наблюдават нарушения във функциите на вегетативната нервна система – стягане и усещане за тежест в областта на гърдите, присвиване в стомаха, втрисане, промени в половия живот.

Фобийни разстройства – при тях се наблюдава комбинация от натрапчиви мисли и действия, страхове с различен характер /страх от заболяване, страх от височини, от затворени пространства, несигурност в работата/.

Тези болни обикновено натрапчиво изпълняват различни действия – броене до определено число, миене на ръцете по точен брой пъти, минаване по един и същи път. Заедно с това могат да се появят симптоми като лесна уморяемост и намалена трудоспособност, потиснатост, нарушения в съня и др.

Истерия – изразява се в гневни реакции и конвулсии, придружени с плач, крясъци, викове, двигателно неспокойствие, схващане и други невротични прояви.

Дали ще се развие един или друг вид невроза зависи изцяло от типа нервна система, придобити и вродени особености на отделната личност, способността й за преодоляване на ежедневния стрес.

Диагностициране на невроза

Неврозата се диагностицира чрез консултация с психолог, който разговаря с пациента и постепенно вниква в съществуващия проблем. Своевременното диагностициране на неврозата гарантира по-добри резултати и по-бързо излекуване.

Лечение на невроза

Видове невроза

Според много специалисти първата крачка в лечението на невроза е разкриването на несъзнателните желания на болния и причините за неговото поведение. Обикновено психолозите прибягват до хипноза, обсъждане и търсене на влияния от детството.

Следващата стъпка е психотерапия, която е напълно необходима за всички видове тревожни разстройства. Последиците, които стресът нанася на тялото и психиката могат да бъдат повлияни и облекчени. При здрави индивиди психотерапията преодотвратява появата на тревожни разстройства, а при пациентите намалява риска от повторното им възникване.

Леките форми невроза се повлияват много добре от правилен режим на хранене, спокойствие и спорт. Превключването то умствен към физически труд е полезно за нервната система. Това е така, защото активно спортуващият е подложен в по-малка степен на травми, които са опасни за централната нервна система. По време на спорт тялото на човек произвежда голямо количество ендорфини – ценно средство срещу стрес.

По-тежките форми на невроза успешно се лекуват с антидепресанти. Някои лекари препоръчват в лечението на невроза да се включат зонова, лазерна, ултразвукова и електрошокова терапия.

За съжаление все още няма отговор на въпроса как един човек може да се предпази от невроза. Няма универсална рецепта за това как индивидът да реагира правилно на многобройните стресови ситуации, с които се сблъсква с ежедневието си. Това е едно от нещата, на които всеки се учи докато е жив.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest