ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на хипофизната жлеза

Заболявания на хипофизната жлеза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Hипофизна жлеза
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Хипофизната жлеза представлява малка жлеза с вътрешна секреция, разположена в основата на черепа. Позната е още под наименованието жлеза диригент, защото дирижира работата на останалите жлези с вътрешна секреция. При мъжете теглото на хипофизната жлеза е 0.6 г, а при жените размерът й нараства по време на бременност.

Хипофизата се разделя на две основни части аденохипофиза и неврохипофиза. Те произвеждат различни видове хормони. От аденохипофизата се отделят растежен хормон; пролактин; лутеинизиращ хормон; тиреотропен хормон; фоликостимулиращ хормон и адренокортикотропен хормон. Неврохипофизата от своя страна секретира окситоцин и вазпоресин.

Видове заболявания на хипофизната жлеза

Хиперфункция на хипофизната жлеза – заболяванията, които се наблюдават в резултат на хиперфункция на хипофизата са много. С най-голямо значение са гигантизъм, хиперпролактинемия, акромегалия, преждевременен пубертет, синдром на неадекватната секреция на антидиуретичен хормон.

Акромегалията и гигантизмът са заболявания, които се дължат на прекалена продукция на соматотропен хормон. Когато се появи подобна свръхпродукция и костния растеж не е приключил се развива гигантизъм, а когато костния растеж е приключил се развива акромегалия. Патогенезата на тези заболявания се изразява в това, че този соматотропенхормон влияе върху белтъчната обмяна.

Стимулира се белтъчния синтез, което силно влияе върху растежа на скелета. Хормонът оказва и голямо влияние върху мастния и въглехидратния метаболизъм.

Неадекватната секреция на антидиуретичен хормон е друго заболяване, което е характерно при хиперфункция на хипофизата. Антидиуретичния хормон се секретира от хипоталамуса и се транспортира до задния дял на хипофизата. Той се освобождава в резултат намаление на общия обем течности. Причините за този синдром могат да бъдат заболявания на белите дробове, различни заболявания на централната нервна система, различни новообразувания.

Хиперпролактинемията е друго заболяване, което се наблюдава при хиперфункция на хипофизата. Една от най-честите причини за това заболяване е пролактинома /тумор секретиращ пролактин/. Друга причина за развитие на заболяването е прием на различни видове медикаменти.

Хипофункция на хипофизната жлеза – включва заболявания, които засягат предния и задния дял на хипофизата. Основните причини за хипофизата могат да бъдат травми при злополуки, операции, тумори на хипофизата, автоимунни заболявания и др.

Хипопитуаризъм – заболявания при хипофункция на жлезата, при което се наблюдава намалено или напълно липсващо отделяне на един или няколко хормони от хипофизната жлеза. Причините за възникването на това заболяване са много. Хипопитуаризмът може да бъде вроден или да е резултат от възпалителни изменения, туморни процеси и съдови заболявания с различен характер.

Безвкусен диабет – ендокринно заболяване, което се дължи на намалена секреция на антидиуретичен хормон от задния дял на хипофизата. Причините за въникването на безвкусен диабет са хирургични интервенции в тази област на хипофизата, хипоталамични тумори, генетична унаследеност.

Хормоналният дефицит на хипофизата причинява и хипогонадизъм. При него децата не навлизат в пубертета. При възрастните хора се наблюдава намаляване на либидото, стерилитет.

Симптоми при заболявания на хипофизната жлеза

Женска полова система

При гигантизмът се наблюдава доста висок ръст, обикновено надвишаващ 2.20 метра. Акромегалията се характеризира с промени в кожата и лигавиците – кожата става груба, с разширени пори, задебелени клепачи и бръчки по лицето. Езикът се уголемява и започва да пречи на процеса на хранене.

Наблюдават се определени промени в скелета – черепният покрив надебелява, пръстите на ръцете задебеляват, ръцете изглеждат като лапи. Появяват се промени в централната нервна система и в дихателната система.

При неадекватната секреция на антидиуретичен хормон се наблюдават гадене, повръщане, общо неразположение, жажда и безапетитие, главоболие, обърканост, раздразнителност, крампи на мускулите, слабост, припадъци и дори кома.

При хиперпролактинемията се засягат репродуктивната система и млечните жлези, както при мъжете, така и при жените. Симптомите включват намалена или лпсваща менструация, еректилна дисфункция и намалено либидо, зрителни проблеми, главоболие.

Хипофункцията на хипофизната жлеза и заболяванията, свързани с нея най-общо се проявяват със слабост, летаргия, гърчове, кома, увеличаване на телесното тегло.

Диагностициране на заболявания на хипофизната жлеза

При акромегалия и гигантизъм основно значение за поставяне на диагнозата има изследването на соматотропен хормон в серума, рентгенографско и компютърно томографско изследване, данни от клиничната картина.

При хиперпролактинемията диагнозата се поставя на база високи нива на пролактин, ядрено-магнитен резонанс, клинична картина. Неадекватната секреция на антидиуретичен хормон се доказва с изследване на електролити, креатин, глюкоза и др. Възможно е да се назначат рентгенография на гръдния кош и компютърна томография.

Диагнозата хипофункция на хипофизата се поставя на база анамнеза, изследване на тиреотропна функция, клинична картина, лабораторни изследвания.

Лечение на заболявания на хипофизната жлеза

Лечението на неадекватната секреция на антидиуретичен хормон е симптоматично – коригира се тежката хипонатриемия, настъпила в резултат на заболяването. Когато причината е тумор, той се отстранява оперативно. Приемът на сол и течности се ограничава.

Лечението на хиперпролактинемията е оперативно и медикаментозно. При акромегалията се прилагат специфични медикаменти, извършват се лъчетерапия и хипофизоектомия.

Лечението при хипофункция на хипофизната жлеза може да бъде оперативно, когато става въпрос за тумор, предписването на кортизонови препарати, заместително лечение с хормони и др.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest