Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Грижи за кожата на новороденото

Грижи за кожата на новороденото

AdminAdmin
Администратор
1k1429
Къпане на бебе

Кожата на новороденото е истинско чудо – тя е мека и еластична, на допир е като кадифе и е съвсем гладка. Необходими са специални грижи, за да се поддържа кожата на бебето нежна и здрава.

Здравата кожа на бебето е важна бариера на пътя на микробите. Всяка сутрин, след като бебето се събуди, личицето му трябва да се измие добре. Това се прави с чист памучен тампон, натопен в хладка преварена вода.

За всяко око се използва отделен тампон, за да не се пренесе евентуална инфекция. Кожата в областта на гънките на ръцете и краката на новороденото, наричани гривнички, трябва добре да се измива и да се маже с подходящи масла.

Бебета

Кожата на бебешкото дупе е много нежна, а заради постоянното носене на пелени е склонна към различни видове възпаления. Еднократните пелени трябва редовно да се сменят – между 6 и 8 пъти на денонощие.

При всяка смяна на пелена дупето и гънките около началото на бедрата на бебето се измиват добре с хладка вода и сапун, много добре се подсушават и се намазват със специален крем, който съдържа витамини и цинк.

За миенето и къпането на бебето се използва само бебешки сапун, тъй като бебешката кожа е много нежна и лесно може да се възпали. След измиване или изкъпване бебешката кожа не се избърсва, защото е прекалено нежна, а се попива внимателно с кърпата, докато не изсъхне.

Бебешка кожа

Ако сменяте пелената на бебето извън дома, използвайте специални влажни кърпички без алкохол. Кремът, с който се намазва бебето при смяна на пелената, се нанася в голямо количество и на плътен слой, който ще предпазва кожата от влага.

За да бъде здрава кожата на новороденото бебе, то не се къпе със сапун, освен ако това не е наложително поради някакъв вид замърсявания.

Препоръчва се къпането на бебето в корито с вода, в която е добавена отвара от лайка или невен. Водата трябва да е топла, но не и гореща, за да не изпитва бебето неприятни усещания и да може да хареса обичайните ритуали на къпането.

След къпане бебето се подсушава добре и се намазва с бебешки лосион от главата до петите. При липса на лосион, създаден специално за бебета, се използва зехтин.

При къпане бебето се поставя в полулегнало положение, за което помагат специалните приспособления за къпане на новородени. При липса на такова се слага възглавница, а главата на бебето се крепи с една ръка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest