Причини за инфаркт

Жана Г.Жана Г.
Новак
554249
Инфаркт
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Инфарктът представлява смърт на клетките в сърдечния мускул – миокарда. Инфарктът на миокарда се получава заради запушване на една от коронарните артерии, които снабдяват сърцето с кръв.

Това може да бъде причинено от тромб. Тогава този участък от сърцето остава без кислород. Животът на клетката, която е лишена от кислород, продължава няколко минути, след което настъпва нейната смърт.

На местата на загиналата тъкан се получава удебеляване. Инфарктът засяга все повече млади хора. При жените този проблем не се среща до 50 години, но след промените, предизвикани от менопаузата, хормоните, които защитават съдовете от атеросклероза, намаляват влиянието си.

Сърдечен Удар

Мъжете са по-засегнати от жените в това отношение. Основна причина за инфаркт е атеросклероза. Ако в семейството ви някой е претърпял инфаркт, има вероятност това да се случи и на вас.

Атеросклерозата, която води до инфаркт, представлява натрупване на мазнини по стените на по-големите кръвоносни съдове. Излишъците от холестерол и липиди водят до образуване на мастни натрупвания в съдове и така се образуват атеросклеротични плаки.

Тези плаки могат да се разкъсат и да се превърнат в тромб. Ако тромбът се движи бързо по кръвоносната система, той може напълно да запуши коронарната артерия.

Тютюнопушене

Атеросклеротичната плака може да се разкъса при покачване на кръвното налягане или при силно сърцебиене. Понякога инфарктът възниква без видима причина, при липса на физически или емоционални натоварвания.

Затлъстяването и липсата на движение са сред причините, които предразполагат към инфаркт. Лошият холестерол, който се натрупва като плаки по стените на кръвоносните съдове, също е причина за инфаркт.

Пушенето е един от най-опасните фактори, които предизвикват инфаркт. Такъв фактор е и високото кръвно налягане. Диабетът също може да е причина за инфаркт.

Дори един от рисковите фактори може да е причина за инфаркт, а комбинацията им е много опасна. Отслабването, отказването на цигарите, правилното хранене и двигателният режим могат да намалят риска от инфаркт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest