Поликистоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Поликистоза на яйчниците
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Кистите могат да се появят на различни части в човешкото тяло, а когато са много на брой в определено място, става дума за поликистоза. В повечето случаи те остават незабелязани дълго време. Една киста може да се състои от една или няколко капсули. Вътрешността е изпълнена с течност, кръв или гной.

Видове поликистоза

Поликистозата на яйчниците – едно от най-разпространените хормонални заболявания, които засягат жените в репродуктивна възраст. Причините за възникването на това заболяване все още не са напълно уточнени. Споменават се генетични, имунни, възпалителни и метаболитни аспекти.

Основното патологично изменение са промените в яйчниците – фоликулите не успяват да узреят напълно, не се пукат и липсва овулация. Клетките, които съставят фоликулите, не преминават типичните за менструалния цикъл, което води до промени в продукцията на хормони.

Обикновено началото на синдрома на поликистозните яйници е бавно и постепенно, около и след годините на пубертета. Започва с повишено окосмяване в областта на брадата, горната устна, между гърдите, по гърба, от венериния хълм към пъпа, по горната вътрешна страна на брадата. Акнето също е типичен признак.

Женска полова система

Обикновено жените с поликистозни яйчници страдат от наднормено тегло и дори затлъстяване, нарушен въглехидратен обмен, инсулинова резистентност. Гинекологичните проблеми се изразяват в рядко настъпваща до липсваща менструация, оскъдно кръвотечение. Безплодието е друг симптом, заради който се търси медицинска помощ.

Поставянето на диагнозата се извършва на база клинична картина и изследвания на хормоналния статус. Лечението се състои в овладяване на теглото, нормализиране на хормоналните нива. В редки случаи се стига до отстраняване на яйчник с цел намаляване на продукцията на хормони.

Поликистоза на бъбреците – това е наследствено заболяване, при което в двата бъбрека се установяват кисти с различна големина. Между кистите се забелязват участъци със запазена бъбречна тъкан. Все още не е изяснен механизмът на развитие на тази поликистоза. Заболяването се проявява постепенно. Нарастващите кисти притискат здравата бъбречна тъкан и с течение на времето я увреждат.

Бъбреците нарастват и дори могат да се опипат през коремната стена. Обикновено заболяването се изявява чак през 35-45-годишна възраст. Симптомите включват тъпа поясна болка, камъни в бъбреците, в редки случаи и кръв в урината. С течение на времето се развива и бъбречна недостатъчност. Много често болестта се съчетава с поликистоза на други органи.

Поликистоза на бъбреците

Няма специфично лечение. При напредналата бъбречна недостатъчност се прилага диализа. Понякога се налага бъбречна трансплантацията. Прогнозата на заболяването е много сериозна.

Поликистоза на черния дроб – все още не са изяснени причините за възникване на бъбречна поликистоза, но се смята, че е вродено заболяване. Повечето болни с кисти на черния дроб не се оплакват от болестни прояви и не изискват лечение. При нарастване на кистите се прибягва до хирургично лечение. Кистозната болест се развива бавно и рядко смущава функциите на черния дроб.

Поликистоза на щитовидна жлеза – щитовидната жлеза е един от най-важните органи в тялото. Симптомите могат да бъдат увеличена щитовидна жлеза, подути лимфни възли в областта, болка към ухото и страничната част на челюстта. Поликистозата на щитовидната жлеза се премахва оперативно.

Фиброкистоза на гърдите – това е доброкачествено състояние, което засяга около 40% от жените преди менопаузата. Представлява образуване на кисти в тъканта на гърдата и обикновено е характерно за двете гърди. Ако кистозните образувания се намират близо до повърхността на гърдата, лесно могат да бъдат усетени при допир.

Образуването на кисти е придружено с различна по сила болка. Поставянето на диагнозата се извършва след преглед при мамолог. Кистите се премахват оперативно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ккк
ккк
06.03.2014 00:59
да... при мен по наследствена линия е предадена поликистозата. На 25 години съм, болки няма, но изхвърлям белтък страшно много. Лечение няма, но има профилактика.
0
0