ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Стомашно-чревни разстройства

Стомашно-чревни разстройства

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Стомашно-чревни разстройства
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Стомашно-чревните разстройства представляват остро възпаление на стомаха и тънкото черво и са познати още като гастроентерит. В зависимост от продължителността си, стомашно-чревните разстройства са остри с продължителност не повече от две седмици и хронични – започват постепенно, а продължителността на симптомите може да трае с месеци.

Най-честите причини за появата на стомашно-чревни разстройства са грешки в хранене, стрес, хранително натравяне, прекомерна употреба на алкохол, прием на определени лекарства, бактериални, вирусни и паразитни инфекции. В повечето случаи епизодите са кратки, но не е изключено протичането да е по-тежко и значително да намали качеството на живот и работоспособността.

Видове стомашно-чревни разстройства

Вирусни гастроентерити – това са едни от най-често срещаните стомашно-чревни разстройства. Източниците на зараза са замърсена вода, храна и съвместна употреба на лични вещи. Симптомите се развиват след много кратък инкубационен период от едва няколко часа.

Повръщане

Към проявите освен гадене, диария и повръщане се забелязват мускулни болки и висока температура. Ако не настъпят сериозни усложнения, оздравяването настъпва след 3 до 4 дни. Вирусните гастроентерити са най-чести през октомври-април.

Инфекциозни гастроентерити – засяга хора във всички възрастови групи. Тежестта на състоянието зависи от причинителя, възрастта на болния и общото му здравословно състояние. При хронично болни, кърмачета и малки деца, заболяването протича по-тежко и с усложнения. След като попаднат в гастроинтестиналния тракт, инфекциозните причинители инфектират лигавицата на стомаха и тънкото черво.

Различните инфекциозни агенти причиняват и различни симптоми, като при някои хора преобладават гаденето и повръщането, докато при други преобладават коремните болки и диария. Основните симптоми са гадене, повръщане, болки в стомаха, отпадналост, мускулни болки, висока температура, дехидратация. Диарията е с многократни кашави до воднисти изхождания, в някои случаи с примеси на кръв и слуз.

Колиентерити – по принцип Ешерихия коли е нормален обитател на чревния тракт, но някои щамове могат да причинят заболявания. Най-често от колиентерити страдат кърмачетата, но се срещат при по-големи деца и възрастни хора.

Гастроентерит

Диарията на туристите също е вид колиентерит, който е характерен за почивките. Дължи се на факта, че пътуващите са твърде уязвими от патогенни щамове, към които нямат развит имунитет, за разлика от местните жители.

Бактериални гастроентерити – развиват се в резултат на бактериална инфекция. Разпространяват се както по хранителен, така и по контактно-битов път. Някои бактерии, които попадат в млечните продукти, месо, яйца се размножават и започват да отделят отровни вещества и токсини.

Благоприятни фактори за това са неспазване на хигиена и съхранение на стайна температигелоза]. Масово разпространена в развиващите се страни, пура. При прием на заразена храна след няколко часа настъпват симптоми на гастроентерит.

Бактериална дизентерия – това е [шоради липсата на добра хигиена. Сезонността на заболяването преминава от пролетно-лятна в целогодишна.

Поемане на течности

Диагностициране на стомашно-чревни разстройства

Диагностицирането на стомашно-чревните разстройства се извършва на база оплакванията на пациента, клинични изследвания от лекаря, серологични и микробиологични тестове.

Лечение на стомашно-чревни разстройства

При хора от рисковите групи /малки деца, кърмачета, възрастни и хора с отслабена имунна система/ задължително се извършва от лекар.

При наличието на симптоми въпреки проведеното лечение и липса на подобрение за 48 часа отново трябва да се проведе консултация с лекар. Понякога най-удачното лечение е терапия с антимикробни медикаменти, които могат да бъдат назначени единствено от лекар.

При предстоящо пътуване във високорискови страни, най-добре е да се проведе предварителна консултация с лекар, който може да предпише широкоспектърен антимикробен препарат.

Приемането на течности при стомашно-чревни разстройства е изключително важно. Повръщането трябва да бъде овладяно до 2-4 часа. Освен чиста вода се допуска прием на билкови чайове, лимонада и напитки, съдържащи глюкоза.

За възстановяване загубата на течности, електролити и соли се използват водносолеви разтвори. Приемането на храна трябва да започне постепенно, като най-добри са бистри бульони, бисквити, препечен хляб, ориз. Алкохол, прясно мляко и мазните храни са напълно забранени.

Профилактиката на инфекциозните гастроентерити е важна и се състои в спазване на добра цялостна хигиена, а при пътуване в друга страна да се пие само бутилирана вода и да се избягват сурови зеленчуци и плодове, както и недобре обработени месо, риба и морски деликатеси.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest