ezine.bg»Статии»За Дома»Отглеждане на ягоди

Отглеждане на ягоди

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Видове ягоди
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Ягодите са едни от най-любимите плодове у нас. Те са изключително вкусни и могат да се намерят както през пролетта, така и през лятото. Това е така, тъй като има видове за всеки сезон и за всеки район.

Освен това, съществуват и видове ягоди, които не се влияят от количеството слънчева светлина на ден и зреят целогодишно. Те обикновено дават две реколти - юни и през есента.

Домашни ягоди

Отглеждането на ягодите започва с тяхното засаждане. Това обикновено се случва през ранна пролет. Колкото по-рано се извършва засаждането, толкова по-добре се вкореняват растенията, като успяват да натрупат повече запасни хранителни вещества, благодарение на което успешно презимуват и дават задоволителни добиви още през първата година.

За целта е нужно слънчево и защитено от вятъра место. Почвата трябва да е прекопана на поне 25-30 см и обогатена с тор. Освен това трябва да е добре отцеждаща се.

Отглеждане на ягоди

Ако на мястото и около него има плевели, то те задължително трябва да бъдат отстранени, за да не задушават плода. Засажда се разделена част от корена - майка.

Ягодовите коренчета се засаждат в предварително направени лехи на около 45 см едни от други. Дупката, в която се поставя коренчето, трябва да е достатъчно голяма, за да се разпрострат корените и достатъчно дълбока, за да стигне пръста средата на короната.

Ягоди

След като се засадят, трябва обилно да се полеят. Десетина дни след засаждането на ягодите се налага да се премахнат неприхваналите се растения. Един трик, споделен от агрономи, е първата година да се почистят всички цветове. По този начин ягодите ще се развият шеметно и ще дадат много плод на следващата година.

Ягодите не изискват особени грижи след засаждането. Единственото задължително условие е често да се прекопава пръста между отделните растения и между редовете. Веднъж образували плод, растенията трябва да се поливат по-рядко, но обилно.

След като се прибере добива от ягодите е добре да се почистят от изсъхналите листа, за да достига слънцето центъра на короната.

В края на сезона на ягодите, към края на ноември, леглата им се покриват със слой слама, лека органична тор или борови иглички. Това ще ги предпази от измръзване. Веднага щом температурите започнат да се покачват, сламата трябва да се премахне.

Пресаждането на ягодите се прави средно на 3-4 години. Леглата им се подновяват на около 2 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ели
ели
14.07.2013 17:05
Ако засадите растенията през пролетта ще ядете ягоди чак следващата година.Затова ги засадете през есента - септември, началото на октомври .Така ще успеят да се вкоренят до студовете и на следващата година ще хапвате вкусно.И не мръзнат толкова лесно, колкото ни плаши авторът, но не обичат голямата суша.
10
3