ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Рани по езика

Рани по езика

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k510
излезен език с ранички

Състоянието рани по езика е от състоянията, характеризиращи се с поява на лезии по езика, причиняващи болка и дискомфорт. Те могат да се дължат на редица причини и заболявания, като алергични реакции, херпес, язви, туберкулоза, бактериална инфекция, ранен стадий на сифилис и други.

Ако при силно изплезен език се забелязва трямор, то това може да е индикация за заболяване на нервната система или нарушена функция на щитовидната жлеза.

Удебелявания и назъбвания по краищата на езика говорят за проблеми в храносмилателна система. Нагънатия език, покрит със спадове и възвишения и/или гънки, отново говори за проблем в храносмилателната система на човека.

Червен и покрит с цепнатини и рани език е сигурен начален признак за елосит – възпаление на езика.

Обложеният език говори за гастрит с понижена киселинност, а чистият и гладък – за язвена болест и повишена киселинност.

обложен език

Ранички върху езика се появяват при наличието на сифилис, туберкулоза и други злокачествени образувания. Когато забележите такива, задължително се консултирайте с онколог. Той ще установи удебелените участъци на езика.

Здравият вид на езика може да се наруши и при треска, и обща отпадналост, лошо поддържани зъби и липса на хигиенни навици, както и лошо сдъвкана храна. Тези причинители водят до неприятни последици и заболявания на стомашно-чревния тракт. Най-често обаче раните по езика се дължат на не толкова сериозни причини, като изгаряне, дразнене от счупен зъб, прехапване и други.

По-леките рани на езика минават от само себе си. Необходимо е единствено устата да се изплаква със студена вода, а при по-сериозни рани със сок от черни боровинки или с отварка от слез.

Подходяща е и отвара от жълт кантарион (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Ако проблемът е следствие от гниещи зъби, то е най-добре да бъдат премахнати.

Ако нараняванията са тежки, последвани от силно кръвотечение, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest