ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Животът след инфаркт

Животът след инфаркт

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1501
Инфаркт
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Много от хората претърпели инфаркт, мислят, че животът им след това няма да бъде толкова пълноценен, както преди. Истината е, че след възстановяване, животът им може да бъде абсолютно нормален. Човек може да се възстанови напълно, но трябва да има търпение, защото е нужно време.

Известно е, че веднъж прекарал инфаркт, човекът е застрашен от втори и за да не се случи това, трябва да се премахнат причинителите на инцидента. Това означава промяна на ежедневните навици.

Като за начало пушачите трябва да се откажат от този вреден навик. За да се избегне натрупване на холестерол, е важно да се променят хранителнитe навици. Да се избягват мазните, тежки храни и алкохолът. Задължително е да се проверява холестерола на всеки три месеца. За регулирането му е препоръчително да се пие червено вино - на ден по 1 чаша. Зеленият чай също има благороприятен ефект за кръвоносните съдове.

Сърдечен удар

Най-подходящото време за редовния прием на аспирин е 9.30 часа вечерта. Препоръчително е да се почива един час след хранене. При усещане на задух или болка по време на раздвижване или натоварване, трябва да се преустанови дейността, докато тези симптоми отминат.

Не е добре болният да се залежава, раздвижването трябва да започне възможно най-скоро. Това, разбира се, не означава да се претоварва. Леки упражнения, бавни разходки и движения ще помогнат на пациента да се възстанови по-бързо.

Къпането с гореща вода е вредно, темперетурата ѝ не трябва да бъде по-висока от тази на тялото на човек.

Спорт

Претърпелите инфаркт отново могат да карат колата си, да пътуват със самолет и да правят секс, ако се чувстват добре. Преди да се захванат с тези дейности обаче, трябва да изчакат около 2 седмици след изписване.

Още две седмици трябва да се чака, докато минат болките, ако инфарктът е бил с усложнения. Когато пътува, пациентът не трябва да бъде сам и не трябва да забравя нитроглицерина.

Много важно за хората, претърпели инфаркт, е спокойствието. Трябва да се избягва стресът и отрицателните емоции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest