ezine.bg»Статии»Здраве»Глисти при децата

Глисти при децата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Болно Дете

Глистите са заболяване, типично за детската възраст. Това се дължи на не дотам добре изградените хигиенни навици, както и на тесният контакт между децата в детски заведения.

Глистите са познати още като острици и аскариси. Тези паразити живеят в тънките черва на човека и предизвикват нарушения в целия му организъм. Приличат на червеи, които постоянно се размножават и се хранят в организма, което води до постоянно понижаване на теглото.

Живеят в тънките черва на човека, но могат да се разпространят и по други жизненоважни органи, като белите дробове и черния дроб. При навременно лечение проблемът с глистите се решава бързо и лесно.

Трябва да се знае, че проблемът с глистите не е срамен, тъй като може да се случи на всеки, във всяка възраст. Разбира се, най-типични са за децата, като детските големи глисти се наричат още аскариси. Те попадат в организма под формата на яйца.

Пренасят се при лоша хигиена, мръсни ръце или мръсни плодове и зеленчуци. Тези яйца освобождават личинки, които пробиват лигавицата на червата. Оттам навлизат в лимфния поток и попадат в кръвообръщението.

Симптомите при глисти са различни, в зависимост от фазата на заболяването. Най-напред започват да индикират засегнатите органи. Докато личинките мигрират из човешкото тяло, то болният вече има колебаеща се температура, уголемяване на лимфните възли, далака и черния дроб, лека анемия, значително увеличаване броя на еозофилните клетки в кръвта, болки в областта на пъпа и кожни обриви.

При тежки случаи на този стадий могат да се появят на епилептиформени припадъци, силно главоболие и загуба на гласа. Най-честия симптом, доказващ наличието на глисти, са промените в хранителния режим и рязката загуба на тегло, и то при обилно ядене.

Дете

Когато даден член от семейството се разболее от глисти, особено ако това е детето, на профилактично лечение се подлага цялото семейство. Това включва придържането към определени правила, за да се избегне повторна зараза. Ето какви са те:

Преминава се на строг хранителен режим, включващ в себе си билкови отвари за вътрешно прочистване на организма; ноктите трябва да се поддържат чисти; след използване на тоалетна и преди всяко ядене ръцете и ноктите се мият старателно; преди сън анусът се маже с успокоителен мехлем;

Спи се с памучни ръкавици. През нощта женските глисти изпълзяват и снасят яйцата си в областта на ануса. Това предизвиква силен сърбеж, а при чесане те се загнездват под ноктите, от там попадат от устата в червата и цикълът се повтаря. Ръкавиците предпазват от възможността това да се случи; всекидневно трябва да се пере спалното бельо и ръкавиците на максимална температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
милена
милена
03.02.2015 23:58
а как се ликуват и при децата и при възрасните
22
0