ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Плешиво петно на главата

Плешиво петно на главата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k450
Косопад
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Плешивото петно на главата се определя като гнездов косопад. На медицински език се нарича Алопеция ареата. Основните ѝ симптоми са гнездов и кръгов косопад.

Алопеция ареата (Alopecia areata) е автоимунно заболяване, при което имунната система, защитаваща тялото от навлизане на външни елементи, като вируси и бактерии, погрешно атакува космените фоликули. Това представляват миниатюрни чашковидни структури, от които растат космите. От това може да последва загуба на коса или окосмяване в други части на тялото.

Основният симптом за заболяването са малки, кръгли плешиви петна на главата, колкото монета. Ограничава се до появата на няколко такива. В редки случаи огнищата се разпространяват и водят до пълна загуба на косата.

Алопецията като цяло може да е доброкачествена и злокачествена. При доброкачествената има шанс за подобрение, тъй като косменият фоликул още функционира. Тя се дели на няколко вида, спрямо големината на участъците от скалпа, които са засегнати. За злокачествена алопеция говорим, когато луковицата на косъма е напълно разрушена и не е възможно повече да се развие косъм от нея.

Плешивите участъци по главата говорят за споменатия подвид Алопеция ареата. При него опадането на косата е само в отделни участъци и областите имат ясни граници, вижда се къде е плешивото петно.

Плешивост

Започва с появата на кръгло петно на темето, което постепенно се разширява. Проблемът не е от най-сериозните, тъй като корените на космите обикновено са здрави и при подходящо лечение. Косата може отново да се появи и да няма следа от плешивите петна.

Алопеция ареата се появява внезапно. Лекува се трудно и продължително, но ако се отстрани първопричината, дори може да изчезне от само себе си. Често обаче причината остава неизвестна, поради което изисква специализирано лечение. Не оставя белези.

Природни средства за борба с проблема също са известни. На първо място е алоето. 20 мин преди къпане петната се разтриват с ръка или вълнено парче, за да дойде приток на кръв до тях. След това се намазват добре със сока от листо на алое.

Друг популярен метод е разтриването на мястото с разрязана скилидка чесън. Добре е, докато попие, да си стоите у дома.

От древността е известна лечебната сила и на урината. За по-не гнусливите, добре е при наличието на плешиви петна да се правят компреси от урина, които да престоят на главата 1-2 часа, преди къпане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest