ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Можем ли да избегнем оплешивяването

Можем ли да избегнем оплешивяването

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Алопеция
Акумулаторен масажор за глава-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
49.80 лв.
Виж ››

Всеки мъж е потиснат от вероятността един ден да остане без коса. Плешивите мъже обаче са твърде често явление.

Оплешивяването е плашещо за силната половина на човечеството, поради две основни причини. Първата е, че чувстват, че остаряват, а втората – усещането за занижена привлекателност.

Когато говорим за оплешивяване обаче, трябва да изясним някои подробности.

Оплешивяване

Всеки ден човек губи около 100-150 косъма. С напредването на възрастта косата оредява и по-трудно запазваме привлекателния й вид. Това обаче е косопад и не трябва да се бърка с оплешивяване.

При мъжете, както и при жените, има определени периоди, в които косата пада по-интензивно от нормалното. Причините за това са разнообразни – определен сезон (есен и пролет), честото носене на шапка, продължително медикаментозно лечение, липсата на витамини и др.

Когато забележите засилен косопад, най-добре потърсете помощта на дерматолог. Той ще установи причината за косопада и ще може да вземете навременни мерки, които да предотвратят започналия процес. Не се стряскайте – това не е оплешивяване. Трябва обаче задължително лечение, за да не доведе до него.

Оплешивяването (alopecia angrogenica) от своя страна не е обикновен косопад. То започва около слепоочията и челото. При ненавременно взети мерки, може да се оплешивее напълно. Когато процесът напредне, няма връщане назад.

Косопад

Оплешивяването възниква поради генетични причини. Под действието на един особен фермент, открит в клетките на фоликула, мъжкият полов хормон тестостерон се преобразува в много активен андрогенен хормон - алфа-дехидротестостерон. Той прониква в клетката и там нарушава белтъчния синтез. В резултат космената луковица деградира и бива безвъзвратно унищожена.

Оплешивяването не се предава задължително през поколение. То се предава както по бащина, така и по майчина линия. Може дори да не познавате хората, предали ви този ген.

Като причинители за оплешивяването се смятат и нездравословен начин на живот, прекалено пушене и приемане на алкохол. Съвременният причинител са стероидите. Процесът на оплешивяване е необратим след продължителното им приемане.

Най-важното е, когато забележите дори най-малката индикация за започващ процес на оплешивяване, да отидете на дерматолог. Колкото по-рано сторите това, толкова шанса да спрете процеса е по-голям.

Ако ли вече процесът е необратим, не се притеснявайте. Не давайте на оплешивяването да промени живота ви, а напротив – превърнете го в свой чар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest