ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възпаление на сухожилията на краката

Възпаление на сухожилията на краката

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Тенденит

Сухожилията са вид тъкан, свързваща мускула с костта. Те предават силата на натоварването, което се извършва, съсредоточена върху мускула. Именно тази сила позволява на ставите да се движат. Структурните възможности на сухожилията са значителни. Те са най-силното звено в системата кост-мускул-сухожилие с издръжливост на половината на тази на неръждаема стомана.

Възпалението на сухожилията се нарича тендинит. Представлява усещане за силна болка и чувствителност около ставата в близост до засегнатото място. Възможно е да се прояви навсякъде в тялото, но обикновено е в раменете, лактите, китките и петите. Ако състоянието е по-тежко, се получава разкъсване на сухожилието. Може да се стигне до хирургична намеса.

Тендинитът, както и редица други възпаления, може да бъде предизвикан от травма, неправилната стойка на работното място или у дома, настиване и липса или недостатъчно загряване преди тренировка за спортистите. От друга страна проблемът може да се крие и в механиката на тялото, ако например има разлика в дължината на краката или артрит, които предизвикват увреди в меките тъкани.

Сухожилия

Освен изброените причини до появата на тендинит може да доведе и наличието на предшестваща и способстваща за това ревматологична болест, като ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра. Наблюдава се още при болести на щитовидната жлеза или като необичайни реакции на лекарства. Освен това е възможна появата на тендинитът в следствие на инфекция.

Най-засегнати от това възпаление на сухожилията са хората около и над 40-годишна възраст. В тази възраст тези свръзки са по-малко еластични и по-лесно се разкъсват.

Тендинитът може да се появи в почти всяка област на тялото, там, където сухожилието се залавя за мускула. Основните му проявления са в основата на ахилеса, коляното, бедрото, рамото, лакътя и палеца. Основният симптом е силна болка в сухожилието, както и около него. Появява се внезапно и се засилва с времето. Ако не се вземат мерки, няма вероятност болката да премине сама.

Болки в краката

Когато имате възпаление на сухожилието, то трябва да се избягват дейности, които биха могли да задълбочат проблема. Нужна е почивка на засегнатото място. Добре е върху него да се поставя лед.

Перорално се приемат нестероидни противовъзпалителни средства, а ако състоянието е по-тежко, се прилагат кортикостероиди, физиотерапия и, в краен случай, операция.

За да избегнете появата на подобен проблем, е нужно движение. То трябва да е умерено и постепенно, както и ако не ежедневно, то ежеседмично. Всички сме чували максимата – движението е здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest