ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Полезни храни за кърмачки

Полезни храни за кърмачки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Кърмене и кърмачка

Храната, която кърмачките трябва да приемат, трябва да е задължително по-богата на енергия в сравнение с периода преди забременяване. В цифри това ще рече, че калориите трябва да са с около 600 повече дневно и с около 400 ккал повече, в сравнение с последните месеци на бременността.

Дневният режим, който трябва да се изготви, трябва да е изцяло на принципа на здравословното хранене. В него се включва разнообразие на храните, което се постига чрез ежедневна консумация на поне един представител от основните групи зърнени храни, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, риба, яйца, месо, бобови храни и ядки.

Задължителна е:

- Консумация на плодове и зеленчуци;

- Консумация на храни, източници на калций – мляко и млечни продукти, за предпочитане по-нискомаслени;

- Прием на продукти, източници на белтъци – риба, яйца, месо (не мазно), бобови храни и ядки.

Храните, познати като лактогенни средства са кайсии, моркови, сладки картофи, домати, магданоз, копър, кимион, кориандър и анасон.

За кърмачките е по-подходяща добре сготвената храна от суровата поради образувания каротин. Добре е да се наблегне и на природните стимуланти за образуване на кърма, като хмел, коприва, малинови листа, овесена слама, пореч и бенедиктински трън.

Плодови сокове за кърмачки

Необходими на кърмачките са и течности – колкото повече са те, толкова по-добре. Минималната доза са от 6 до 8 чаши дневно. Тази нужда се обуславя от нуждата за утоляване на жаждата, която се появява поради големия разход на вода при образуването на кърмата.

Водата, айранът, неподсладени плодови сокове и фрешовете са най-добрият избор. Добре е да се избягват напитките със захар, особено ако сте наддали много на тегло.

Когато кърмите бебето си, освен изброените храни, чиито прием трябва да засилите, има и такива, които трябва да ограничите от дневното си меню. Това са:

- мазнините, особени животинските;

- цгарите - тютюнопушенето е най-големият враг на развитието на бебето;

- алкохолът – Ако все пак ви се наложи, след консумиране на алкохол част от кърмата се изцежда и не се дава на бебето. Мит е твърдението, че бирата влияе добре на кърмачките;

- кафе и кофеинови напитки – подобни стимуланти преминават директно в кърмата и се предават на бебето;

- газирани напитки – предизвикват неразположения във вашия корем и в стомахчето на бебето;

- пикантни подправки, лук, чесън, люти чушки – те придават лош вкус на кърмата и бебето няма да я иска;

- зеле, боб – подуват стомаха и предизвикват газове, както при вас, така и при бебето;

- лекарства - всички медикаменти променят кърмата - поради това трябва да се избягват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest