ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Рязко вдигане и сваляне на кръвното

Рязко вдигане и сваляне на кръвното

Жана Г.Жана Г.
Новак
554273
Рязка смяна на кръвно

Проблемите с кръвното налягане са познати на много хора на различна възраст. Тези проблеми стават по-неприятни, когато кръвното започне да скача или да намалява прекалено рязко.

Ниското кръвно налягане е проява на соматомоформна дисфункция – състояние, при което е нарушена работата на вегетативната нервна система.

Този отдел на нервната система регулира функционирането и взаимодействието на останалите системи в организма и поддържа тонуса на кръвоносните съдове.

Мерене на кръвното и рязка промяна

Ниското кръвно може да бъде предизвикано и от нарушения в сърдечно-съдовата система, а също така и от намаляване на обема на кръвта и от прием на някои лекарства и на наркотици.

Високото кръвно налягане е предизвикано от нарушаване на обмена на минерални соли и вода, както и от работата на сърдечно-съдовата система.

Възможно е също така да има усложнения, свързани с бъбреците и ендокринната система. За ниско кръвно налягане се смята такова, което е под 95 на 65, а за високо – такова, което е над 130 на 85.

Рязкото намаляване на кръвното налягане обикновено има сериозна причина: алергична реакция, кръвозагуба, рязко нарушаване на сърдечната дейност, инфекция или хранително отравяне.

Рязкото намаляване на кръвното налягане може да премине, ако легнете и си почивате два-три часа или се наспите. По-продължителното време, през което кръвното ви е спаднало, представлява опасност за живота заради нарушение на кръвоснабдяването на жизненоважни органи, сред които на първо място е главният мозък. Такова състояние изисква незабавна медицинска помощ.

Високо кръвно и сърцебиене

Рязкото почакване на кръвното налягане обикновено се развива на фона на повишено кръвно налягане. То е опасно за здравето и за живота и изисква намесата на специалист.

Рязкото покачване на кръвното налягане може да възникне при физическо или емоционално натоварване, в резултат на начало или на изостряне на заболяване на бъбреците или на ендокринната система. Често причината за рязкото скачане на кръвното налягане трудно може да бъде определена точно.

При рязко покачване на кръвното налягане се получава много голям натиск върху стените на кръвоносните съдове, което може да предизвика тяхното разкъсване и кръвоизлив в жизнено важен орган.

Такива кръвоизливи могат да доведат до инсулт, а също така може да има кръвоизлив в окото. Под въздействието на рязко повишаване на кръвното налягане може да се откъсне атеросклеротична плака, която да запуши кръвоносен съд и да предизвика инфаркт.

Други съвети за контролиране на кръвното налягане разгледайте и тези статии:

- Колко трябва да е кръвното налягане

- Свалете кръвното без лекарства

- Как да разбера дали имам високо кръвно

- Полезни продукти за хората с високо кръвно

- Понижете кръвното по естествен начин

- Хомеопатия при високо кръвно

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest