Оток на очите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Оток на очите
Пулсов оксиметър - син-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Очите са огледалото на душата и състоянието на организма. В тях се отразяват заболявания, които много често се развиват напълно незабелязано в нашия организъм. Подпухналите очи и тъмните кръгове около тях могат да се държат на различни състояния като стрес, умора, алергии и др.

Обикновено отокът на очите означава прекомерно натрупване на течности. Фактът, че кожата около очите е много по-тънка, в сравнение с останалите части на тялото, подуването и обезцветяването й са много по-видими.

Подуването на очите е чест симптом на инфекция, алергия, Базедова болест и възпаление. Резултат е излив на течност в меката тъкан около очите. Възрастта също оказва влияние на отоците на очите, защото с течение на годините се променя подкожният слой.

Оток на очите може да възникне заради заболявания на вътрешни органи, бъбреците, стомаха, нервната система, сърцето.

Много често очите са подпухнали след сън. Това е така, защото хоризонталното положение на тялото води до преразпределяне на течностите в тъканите, а горещините допълнително допринасят за този проблем.

Проблеми с очите

Оток на очите може да е сигнал за прекалено много сол в храната, което води до задържането на вода. Липсата на достатъчно сън и прекаляването с алкохол са други причини.

Диагностициране на оток на очите

Когато отокът на очите е причинен от заболяване, никакви диети и процедури няма да подобрят състоянието. Необходимо е да се потърси помощ от специалист, защото както стана ясно, този на пръв оглед козметичен дефект може да е симптом за различни сериозни заболявания. При откриването на заболяване, лечението се насочва първо към него.

Лечение на оток на очите

Лечението на оток на очите зависи от причината за възникването му. Едно е ясно – подутите очи карат лицето да изглежда уморено и състаряват с няколко години. Използването на скъпи козметични средства не винаги е решение на проблема. В някои случаи решението на проблема е промяната в начина на хранене и някои упражнения за очи.

Отоците на очите могат да са резултат на алергична реакция. Необходимо е да се посети специалист, който да открие точния причинител на алергията. Възможно е тя да идва от използвани козметични средства или прием на някои храни.

Краставици на очите

Недостигът на някои витамини и вещества също може да причини оток на очите. Това са липса на цинк, магнезий, селен и витамин В. Поради липсата им се нарушава водния баланс в организма. Най-доброто решение е липсващите витамини и елементи да се набавят по естествен път чрез подходящите храни.

Ако подуването на очите не е постоянно, а се появява понякога, може да се прилагат методи за очистване на организма. Важно правило е поне временно да се спре консумацията на пържени, консервирани и солени храни. Веднъж седмично може да гладува, като в този ден се приема много вода.

За да предотвратите оток на очите, който не е причинен от сериозно заболяване на първо място винаги отстранявайте грима преди лягане, не пийте много течности преди сън, проветрявайте спалнята, защото свежият въздух ще ускори метаболизма и ще предотврати подуването.

Излишъците от течности в организма се премахват с помощта на ягоди, диня, магданоз. Избягвайте солта и пийте повече вода. Когато лишаваме организма си от вода, той минава на режим, при който започва да трупа резерви. Това може да причини отоци в тялото.

При наличието на оток в очите слагането на краставици, картоф, студени чаени лъжички и ледени кубчета могат да решат проблема. Торбичките чай и измиването на лицето със студена вода са други подходящи методи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
44
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Млаа
Млаа
04.06.2014 23:04
Краставичките действат!!
3
0